Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Al treilea studiu leagă poluarea de agravarea simptomelor de COVID-19

Nivelurile ridicate de poluare a aerului pot fi „unul dintre cei mai importanți contribuitori” la decesele cauzate de Covid-19, potrivit unui nou studiu.

Anterior, Universitatea Harvard, precum şi Alianța Europeană de Sănătate Publică (EPHA) au avertizat în baza unor studii simlare că poluarea aerului crește rata mortalității din cauza Covid-19.

Actuala analiză arată că din totalul deceselor cauzate de coronavirus în 66 de regiuni administrative din Italia, Spania, Franța și Germania, 78% au avut loc doar în cinci regiuni, iar acestea au fost cele mai poluate.

Cercetarea a examinat nivelurile de dioxid de azot, un poluant produs mai ales de vehiculele diesel și condițiile meteorologice care pot împiedica aerul murdar să se disperseze. Multe studii au legat expunerea la NO2 de afecţiuni, în special, boli pulmonare, care ar putea grăbi decesul personelor care contractează Covid-19.

„Rezultatele indică faptul că expunerea pe termen lung la acest poluant poate fi unul dintre cei mai importanți contribuitori la decesele cauzată de virusul Covid-19 în aceste regiuni și poate în întreaga lume”, a spus Yaron Ogen, de la Universitatea Martin Luther Halle- Wittenberg din Germania, care a condus cercetarea. „Otrăvirea mediului nostru înseamnă otrăvirea propriului nostru corp, iar atunci când suferă un stres respirator cronic, capacitatea sa de a se apăra de infecții este limitată”, potrivit The Guardian.

Analiza poate arăta doar o corelație puternică, nu o legătură cauzală.

„Acum este necesar să examinăm dacă prezența unei afecțiuni inflamatorii inițiale este legată de răspunsul sistemului imunitar la coronavirus”, a spus Ogen.

Noua cercetare, publicată în revista Science of the Total Environment, a comparat nivelurile de NO2 în ianuarie și februarie în 66 de regiuni administrative şi decesele provocate de Covid-19 înregistrate până la 19 martie. Ogen a evaluat, de asemenea, condițiile atmosferice pentru a vedea nivelul poluării asupra regiunilor.

El a descoperit că 78% din cele 4.443 de decese au fost în patru regiuni din nordul Italiei și una în jurul Madridului, în Spania. Aceste cinci regiuni au avut cea mai proastă combinație de niveluri de NO2 și condiții de flux de aer care împiedicau diseminarea poluării aerului.

Ogen a menționat că Valea Po din Italia și Madrid sunt înconjurate de munți, ceea ce ajută la menţinerea poluării, așa cum este provincia Hubei din China, unde a început pandemia.

„Cu toate acestea, cercetarea mea este doar o indicație inițială că ar putea exista o corelație între nivelul de poluare a aerului, mișcarea aerului și gravitatea cursului focarelor de coronavirus”, a spus el.

Restricţiile de circulaţie pe scară largă în întreaga lume a dus la reducerea traficului de maşini și poluarea aerului. Cu toate acestea, expunerea pe termen lung la aer poluat înainte de pandemie poate fi mai importantă decât nivelurile actuale de poluare.

spot_img

Ultimele știri