Al treilea studiu leag─â poluarea de agravarea simptomelor de COVID-19

in Poluare 30 April 2020 163 Views

Nivelurile ridicate de poluare a aerului pot fi ÔÇ×unul dintre cei mai importan╚Ťi contribuitoriÔÇŁ la decesele cauzate de Covid-19, potrivit unui nou studiu.

Anterior, Universitatea Harvard, precum ┼či Alian╚Ťa European─â de S─ân─âtate Public─â (EPHA) au avertizat ├«n baza unor studii simlare c─â poluarea aerului cre╚Öte rata mortalit─â╚Ťii din cauza Covid-19.

Actuala analiz─â arat─â c─â din totalul deceselor cauzate de coronavirus ├«n 66 de regiuni administrative din Italia, Spania, Fran╚Ťa ╚Öi Germania, 78% au avut loc doar ├«n cinci regiuni, iar acestea au fost cele mai poluate.

Cercetarea a examinat nivelurile de dioxid de azot, un poluant produs mai ales de vehiculele diesel ╚Öi condi╚Ťiile meteorologice care pot ├«mpiedica aerul murdar s─â se disperseze. Multe studii au legat expunerea la NO2 de afec┼úiuni, ├«n special, boli pulmonare, care ar putea gr─âbi decesul personelor care contracteaz─â Covid-19.

ÔÇ×Rezultatele indic─â faptul c─â expunerea pe termen lung la acest poluant poate fi unul dintre cei mai importan╚Ťi contribuitori la decesele cauzat─â de virusul Covid-19 ├«n aceste regiuni ╚Öi poate ├«n ├«ntreaga lumeÔÇŁ, a spus Yaron Ogen, de la Universitatea Martin Luther Halle- Wittenberg din Germania, care a condus cercetarea. ÔÇ×Otr─âvirea mediului nostru ├«nseamn─â otr─âvirea propriului nostru corp, iar atunci c├ónd sufer─â un stres respirator cronic, capacitatea sa de a se ap─âra de infec╚Ťii este limitat─âÔÇŁ, potrivit┬áThe Guardian.

Analiza poate ar─âta doar o corela╚Ťie puternic─â, nu o leg─âtur─â cauzal─â.

ÔÇ×Acum este necesar s─â examin─âm dac─â prezen╚Ťa unei afec╚Ťiuni inflamatorii ini╚Ťiale este legat─â de r─âspunsul sistemului imunitar la coronavirusÔÇŁ, a spus Ogen.

Noua cercetare, publicat─â ├«n revista Science of the Total Environment, a comparat nivelurile de NO2 ├«n ianuarie ╚Öi februarie ├«n 66 de regiuni administrative ┼či decesele provocate de Covid-19 ├«nregistrate p├ón─â la 19 martie. Ogen a evaluat, de asemenea, condi╚Ťiile atmosferice pentru a vedea nivelul polu─ârii asupra regiunilor.

El a descoperit c─â 78% din cele 4.443 de decese au fost ├«n patru regiuni din nordul Italiei ╚Öi una ├«n jurul Madridului, ├«n Spania. Aceste cinci regiuni au avut cea mai proast─â combina╚Ťie de niveluri de NO2 ╚Öi condi╚Ťii de flux de aer care ├«mpiedicau diseminarea polu─ârii aerului.

Ogen a men╚Ťionat c─â Valea Po din Italia ╚Öi Madrid sunt ├«nconjurate de mun╚Ťi, ceea ce ajut─â la men┼úinerea polu─ârii, a╚Öa cum este provincia Hubei din China, unde a ├«nceput pandemia.

ÔÇ×Cu toate acestea, cercetarea mea este doar o indica╚Ťie ini╚Ťial─â c─â ar putea exista o corela╚Ťie ├«ntre nivelul de poluare a aerului, mi╚Öcarea aerului ╚Öi gravitatea cursului focarelor de coronavirusÔÇŁ, a spus el.

Restric┼úiile de circula┼úie pe scar─â larg─â ├«n ├«ntreaga lume a dus la reducerea traficului de ma┼čini ╚Öi poluarea aerului. Cu toate acestea, expunerea pe termen lung la aer poluat ├«nainte de pandemie poate fi mai important─â dec├ót nivelurile actuale de poluare.

Comentarii

comentarii