Studiu: Majoritatea recifelor de corali sunt pe cale de dispari╚Ťie

in Biodiversitate 15 January 2018 246 Views

Majoritatea recifelor de corali sunt afectate tot mai des de fenomene de albire și nu au timp să se regenereze din cauza încălzirii oceanelor, conform unui nou studiu.

recife de corali schimbari climatice

├Än cadrul studiului, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au analizat 100 de recife de corali din ├«ntreaga lume. Au descoperit c─â 94% dintre ele au fost afectate de fenomene de albire ├«ncep├ónd cu anii 1980 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent. ├Än ritmul ├«n care se ├«nc─âlzesc m─ârile, ├«n c├óteva decenii fenomenul de albire ar putea avea loc ├«n fiecare an pentru aproximativ 90% dintre recifele de corali. Doar ╚Öase dintre zonele analizate sunt neafectate.

Fenomenul de albire, consecin╚Ť─â a schimb─ârilor climatice

Fenomenul de albire al coralilor a ├«nceput s─â apar─â tot mai des ├«n ultimele decenii, pe fondul cre╚Öterii temperaturii apei. C├ónd coralii se supra├«nc─âlzesc, elimin─â algele simbiotice┬á care le ofer─â nutrien╚Ťii necesari vie╚Ťii. F─âr─â ele, coralii nu mai cresc ╚Öi devin susceptibili la boli, ajung├ónd ├«ntr-un final s─â moar─â.

├Än ultimii ani, episoadele de albire au fost din ce ├«n ce mai frecvente, av├ónd loc odat─â la cinci sau ╚Öase ani, fa╚Ť─â de pauze de 25 sau 30 de ani acum c├óteva decenii. ├Än aceste condi╚Ťii, coralii nu mai au timp s─â se regenereze ╚Öi ajung s─â moar─â complet.

Ultimul episod de albire a fost și cel mai sever, afectând aproape toate sistemele de recife de corali din lume. În 2016, circa 29% dintre coralii din Marea Barieră de Corali au murit.

Co-autorul studiului, Mark Eakin, coordonator al Programului de Corali din cadrul Administra╚Ťiei Americane a Oceanelor ╚Öi Atmosferei (NOAA), a avertizat asupra consecin╚Ťelor acestui fenomen.

ÔÇ×Este clar c─â vom pierde majoritatea recifelor de corali din lume. Trebuie s─â c─âut─âm solu╚Ťii mult mai radicale pentru a conserva acele recife care pot fi ├«nc─â salvate.ÔÇŁ

Recifele de corali, ecosisteme remarcabile pentru via╚Ťa marin─â

Recifele de corali ad─âpostesc o p─âtrime din toate speciile marine ├«n doar 0.5% din suprafa╚Ťa oceanului, fiind unele dintre cele mai bogate ecosisteme din lume. Pe l├óng─â rolul lor vital ├«n biodiversitate, coralii ofer─â hran─â pentru sute de milioane de oameni. ├Än plus, turismul aduce zeci de miliarde de dolari ├«n regiunile de coast─â ╚Öi insule unde oamenii pot admira recifele de corali.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â solu╚Ťii pentru conservarea coralilor. Propuneri ca modificarea genetic─â a coralilor pentru a rezista temperaturilor ├«nalte sau bioinginerie sunt controversate, ├«ns─â cercet─âtorii sunt dispu╚Öi s─â ia ├«n considerare orice variant─â pentru a evita pierderea complet─â a recifelor de corali.

Comentarii

comentarii