Studiu: microfibrele sintetice din haine poluează mediul înconjurator și peștele pe care îl mâncăm

in EcoLIFESTYLE 8 February 2017 164 Views

Polarele, acele haine c─âlduroase folosite ├«n general de cei care fac drume╚Ťii pe munte, au leg─âtur─â cu o nou─â form─â de poluare descoperit─â de cercet─âtori, potrivit npr.org.

jachet─â microfibr─â sintetic─â

foto: chemocozy.com

Mai multe cercet─âri ╚Ötiin╚Ťifice au ajuns la concluzia c─â microfibrele sintetice, adic─â un tip de plastic mai mic de un milimetru lungime ╚Öi format din diferi╚Ťi polimeri sintetici, sunt surse de poluare pentru oceane, pe╚Öte, fructe de mare ╚Öi pentru consumatorii finali ÔÇô oamenii.

Cum ajung microfibrele sintetice în natură?

╚śapte cercet─âtori din cadrul Universit─â╚Ťii din California au analizat masa de fibr─â sintetic─â din haine, ├«ntr-un studiu publicat ├«n 2016 ├«n Environmental Science&Technology. ├Än experiment s-au sp─âlat, f─âr─â detergent, ├«ntr-o ma╚Öin─â de sp─âlat obi╚Önuit─â, cinci articole de ├«mbr─âc─âminte care con╚Ťineau poliester ╚Öi nailon. Printr-un proces de filtrare al apei, cercet─âtorii au recuperat masa de microfibr─â care s-a pierdut ├«n urma sp─âl─ârii. Astfel, ei au descoperit c─â mii de microfibre sintetice sunt eliberate ├«n ap─â, ├«n timpul sp─âl─ârii, prin canalul de evacuare al ma╚Öinii de sp─âlat. Apa menajer─â rezultat─â este deversat─â fie ├«n soluri, fie ├«n canalizare.

În concluziile studiului, cercetătorii au arătat că din masele de microfibră rezultate în urma a 100.000 de jachete, spălate o dată pe lună sau de două ori pe an, rezultă o medie de 0,65 de kilograme respectiv 3,91 de kilograme de masă de microfibră sintetică eliberată într-un an. Totuși, trebuie precizat că aceste rezultate sunt aproximative, cercetătorii bazându-se exclusiv pe experiment.

Plastic în pește proaspăt

Un alt studiu publicat ├«n revista Nature ├«n 2015 a demostrat c─â ├«n tractul digestiv al pe╚Ötelui colectat din pie╚Ťe din Indonezia ╚Öi SUA s-au g─âsit urme de plastic.

ÔÇ×Nu am nicio ├«ndoial─â c─â de fiecare dat─â c├ónd m─ân├ónc stridii ╚Öi midii, m─ân├ónc cel pu╚Ťin o microfibr─â ÔÇŁ, spune Chelsea Rochman, o specialist─â ├«n biologie ├«n cadrul Universit─â╚Ťii din Toronto (Canada), potrivit npr.org.

 Particule de plastic în sarea din supermarket

Cercet─âtori din cadrul Universit─â╚Ťii din Shanghai au descoperit, ├«n urma unei lucr─âri ╚Ötiin╚Ťifice publicate ├«n 2015, c─â particule mici de plastic se aflau ├«n 15 branduri de sare de mare. ├Än cadrul studiului, sarea de mare pe care s-au f─âcut analize a fost cump─ârat─â din supermarketuri. Rezultatele au ar─âtat c─â ├«n aceasta erau ├«ntre 550 ╚Öi 681 de particule/kilogram, ├«n timp ce ├«n sarea provenit─â din lacuri erau ├«ntre 43 ╚Öi 364 particule/kilogram ╚Öi ├«n sarea provenit─â din roci erau ├«ntre 7 ╚Öi 204 particule/kilogram.

Comentarii

comentarii