Studiu: oamenii ar putea ingera mai mult de 100 microplastice la fiecare mas─â

in Poluare 11 April 2018 48 Views

Oamenii au șanse să ingereze mai mult de 100 fibre de microplastic la fiecare masă provenit de la praful din case, conform unui nou studiu.

microplastice mas─â

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh au adunat midii de pe coasta Sco╚Ťiei pentru a determina c├óte fibre de microplastic sunt ingerate ├«n timpul unei mese. L├óng─â farfuriile cu midii, au plasat vase Petri cu benzi lipicioase care adun─â praful.

├Än 20 de minute, paisprezece buc─â╚Ťi de plastic s-au adunat pe vase. Lu├ónd ├«n considerare diferen╚Ťele ├«ntre dimensiuni, cercet─âtorii au estimat c─â 114 particule de microplastic s-ar depune pe farfurii ├«n acela╚Öi interval de timp. Anual, oamenii ar putea ingera ├«ntre 13,371 ╚Öi 68,415 particule de microplastic.

├Än compara╚Ťie, cercet─âtorii au estimat c─â oamenii ar putea ingera 100 de particule de microplastic ├«n fiecare an doar din consumul midiilor. Fiecare midie studiat─â con╚Ťinea ├«n jur de dou─â particule de plastic.

Green Report Shop Produse ECO

Ted Henry, autor al studiului, a explicat într-un comunicat de presă că plasticul provine probabil de la praful din gospodărie.

ÔÇ×Aceste rezultate ar putea fi surprinz─âtoare pentru unii oameni care s-ar putea a╚Ötepta ca fibrele de plastic din fructele de mare s─â fie mai multe ca cele din praful aflat ├«n case. Nu ╚Ötim de unde vin aceste fibre, ├«ns─â este probabil s─â provin─â din interiorul casei ╚Öi din mediul ├«nconjur─âtor.ÔÇŁ

Julian Kirby, membru Friends of the Earth, a dat mai multe detalii despre sursele probabile ale particulelor de plastic.

ÔÇ×Microfibrele de plastic g─âsite ├«n praful din casele noastre ╚Öi ├«n aerul pe care ├«l respir─âm pot proveni de la anvelope de ma╚Öin─â, carpete ╚Öi mobilier moale, precum ╚Öi din haine cum ar fi jachete din l├ón─â sintetic─â de poliester. Acestea elimin─â ├«n mod regulat buc─â╚Ťi mici de plastic ├«n mediul ├«nconjur─âtor pe m─âsur─â ce se uzeaz─â.ÔÇŁ

Efectele microplasticelor asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane nu sunt ├«nc─â bine cunoscute, ├«ns─â poluarea cu aceste particule este o problem─â prevalent─â. Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii a declarat c─â va investiga efectele plasticelor asupra s─ân─ât─â╚Ťii dup─â ce un studiu publicat luna trecut─â ar─âta c─â majoritatea apei ├«mbuteliate de branduri cunoscute con╚Ťin particule de microplastic.

Microplasticele sunt extrem de periculoase pentru via╚Ťa marin─â, ├«n special pentru mamiferele mari cum ar fi balenele ╚Öi rechinii.

Comentarii

comentarii