Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: oamenii ar putea ingera mai mult de 100 microplastice la fiecare masă

Oamenii au șanse să ingereze mai mult de 100 fibre de microplastic la fiecare masă provenit de la praful din case, conform unui nou studiu.

microplastice masă

Oamenii de știință de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh au adunat midii de pe coasta Scoției pentru a determina câte fibre de microplastic sunt ingerate în timpul unei mese. Lângă farfuriile cu midii, au plasat vase Petri cu benzi lipicioase care adună praful.

În 20 de minute, paisprezece bucăți de plastic s-au adunat pe vase. Luând în considerare diferențele între dimensiuni, cercetătorii au estimat că 114 particule de microplastic s-ar depune pe farfurii în același interval de timp. Anual, oamenii ar putea ingera între 13,371 și 68,415 particule de microplastic.

În comparație, cercetătorii au estimat că oamenii ar putea ingera 100 de particule de microplastic în fiecare an doar din consumul midiilor. Fiecare midie studiată conținea în jur de două particule de plastic.

Green Report Shop Produse ECO

Ted Henry, autor al studiului, a explicat într-un comunicat de presă că plasticul provine probabil de la praful din gospodărie.

„Aceste rezultate ar putea fi surprinzătoare pentru unii oameni care s-ar putea aștepta ca fibrele de plastic din fructele de mare să fie mai multe ca cele din praful aflat în case. Nu știm de unde vin aceste fibre, însă este probabil să provină din interiorul casei și din mediul înconjurător.”

Julian Kirby, membru Friends of the Earth, a dat mai multe detalii despre sursele probabile ale particulelor de plastic.

„Microfibrele de plastic găsite în praful din casele noastre și în aerul pe care îl respirăm pot proveni de la anvelope de mașină, carpete și mobilier moale, precum și din haine cum ar fi jachete din lână sintetică de poliester. Acestea elimină în mod regulat bucăți mici de plastic în mediul înconjurător pe măsură ce se uzează.”

Efectele microplasticelor asupra sănătății umane nu sunt încă bine cunoscute, însă poluarea cu aceste particule este o problemă prevalentă. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că va investiga efectele plasticelor asupra sănătății după ce un studiu publicat luna trecută arăta că majoritatea apei îmbuteliate de branduri cunoscute conțin particule de microplastic.

Microplasticele sunt extrem de periculoase pentru viața marină, în special pentru mamiferele mari cum ar fi balenele și rechinii.

spot_img

Ultimele știri