Studiu. Noua Guinee este insula cu cea mai mare diversitate de plante din lume

in Biodiversitate 6 August 2020 159 Views

Noua Guinee adăpostește unele dintre cele mai bine conservate ecosisteme de pe planetă, însă abia acum a fost făcută prima listă verificată a plantelor vasculare. Concluzia a fost că insula are cea mai mare diversitate de plante din lume.

Foto: Pixabay

O echip─â format─â din 99 de botani┼čti din 19 ┼ú─âri au ├«ntocmit prima list─â verificat─â a plantelor vasculare – plantele superioare caracterizate prin prezen┼úa ├«n structura lor a unor vase prin care circul─â seva – din Noua Guinee (din sud-vestul Oceanului Pacific) ┼či insulele din jur, ├«n care figureaz─â 13.634 de specii, din 1.742 de genuri ┼či 264 de familii.

Din toate speciile, 68% sunt endemice, ceea ce ├«nseamn─â c─â nu se g─âsesc nic─âieri ├«n alt─â parte. Ecosistemele includ de la p─âduri de mangrove p├ón─â la p─â╚Öuni tropicale alpine ÔÇô care nu se mai g─âsesc nic─âieri ├«n regiunea Asia-Pacific.

Datele arată că insula are cu 16% mai multe plante decât insula Madagascar din Africa, locul cu cea mai impresionantă biodiversitate întâlnită până acum, unde există 11.488 de specii înregistrate.

Dup─â analizarea acestor date, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au ajuns la concluzia c─â Noua Guinee este insula cu cea mai mare diversitate de plante din lume, potrivit unui studiu publicat miercuri ├«n revista Nature, relateaz─â dpa.

Aceasta este prima dat─â c├ónd oamenii de ┼čtiin┼ú─â au ├«ncercat s─â ÔÇ×catalogheze ├«ntreaga diversitate a plantelor vasculare din Noua GuineeÔÇŁ, au afirmat cercet─âtorii.

ÔÇ×Este extraordinar─â: este o insul─â paradisiac─â plin─â de via┼ú─âÔÇŁ, a declarat Rodrigo Camara-Leret, autorul principal al studiului de la Universitatea din Zurich.

Jum─âtatea estic─â a insulei formeaz─â Papua Noua Guinee, ├«n timp ce jum─âtatea vestic─â, cunoscut─â sub numele de Noua Guinee de Vest sau Papua de Vest, formeaz─â provinciile indoneziene Papua ┼či Papua de Vest.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii