Studiu: oceanele se încălzesc mult mai repede decât se estima

in Schimbări Climatice 14 January 2019 258 Views

Oceanele lumii se încălzesc la o rată mult mai mare decât se estima până acum, conform unui nou studiu care stârnește îngrijorarea privind progresul rapid al schimbărilor climatice.

Apa caldă ocupă mai mult spațiu, proces cunoscut ca dilatare termică. Acest proces ar putea contribui cu 30 de centimetri la nivelul mării până la sfârșitul secolului, pe lângă creșterea cauzată de topirea gheții. Oceanele mai calde sunt de asemenea un factor major în agravarea furtunilor, a uraganelor și a precipitațiilor abundente.

Oceanele captează căldură într-un mod atât de eficient încât ar avea nevoie de mai multe decenii pentru a se răci, chiar și în scenariul în care emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse rapid.

Noul raport a analizat patru studii publicate între 2014 și 2017, putând astfel să contureze cea mai completă imagine de până acum a încălzirii oceanelor.

Zeke Hausfather, co-autor al studiului, a explicat că 2018 a fost cel mai cald an pentru oceane, la fel ca 2017 și 2016.

Oceanele absorb peste 90% din energia în exces ajunsă în atmosferă din cauza gazelor cu efect de seră și joacă un rol vital în sistemul climatic al lumii. Însă rolul lor a fost ignorat pentru mulți ani, unele dintre motive fiind lipsa datelor și dificultatea de a studia mediul marin. În ultimii ani, oamenii de știință au ajuns să înțeleagă importanța oceanelor.

Conform unui studiu recent, în fiecare an pentru ultimii 25 de ani, oceanele au absorbit o cantitate de energie de 150 de ori mai mare decât cea utilizată pentru a genera energie la nivel global, cu 60% mai mult decât estimările precedente.

Green Report Shop Transport ECO

Un alt studiu arăta că peste 90% din căldura captată de emisiile de gaze cu efect de seră a fost absorbită de oceane, care au fost încălzite cu echivalentul energiei degajate de o explozie de bombă nucleară pe secundă în ultimii 150 de ani.

Încălzirea ar putea afecta și curenții marini din jurul lumii, având consecințe încă necunoscute.

În ultimul deceniu, o rețea de 4.000 de balize cunoscute ca Argo au oferit date fără precedent privind temperatura, salinitatea și acidifierea oceanelor.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii