Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: marile păduri ale lumii ar putea pierde peste jumătate din viața sălbatică până la sfârșitul secolului

Marile păduri ale lumii ar putea pierde peste jumătate dintre speciile de plante și un număr semnificativ de mamifere, amfibieni, reptile și păsări dacă temperaturile cresc mai mult de 1.5 grade Celsius, conform unui nou studiu.

paduri wwf extinctie

Cercetătorii de la University of East Anglia, Marea Britanie, și James Cook University, Australia, împreună cu WWF, au analizat impactul pe care trei niveluri diferite de încălzire îl vor avea asupra a 80,000 de specii de plante și animale din 35 de regiuni ale lumii cu biodiversitate bogată.

Oamenii de știință au evaluat impactul unei creșteri de 2 grade Celsius a temperaturii (limita stabilită la Acordul de la Paris), 3.2 °C (creșterea probabilă ținând cont de angajamentele naționale) și 4.5 °C (dacă tendințele emisiilor vor rămâne neschimbate).

25% dintre specii în pericol de extincție la o încălzire de 2 °C

Toate cele 35 de regiuni bogate în biodiversitate evaluate (numite Priority Places) vor suferi pierderi masive ale vieții sălbatice. Încălzirea vremii și intensificarea secetelor și a furtunilor ar putea afecta negativ regiuni ca savanele africane, junglele din Bangladesh, Amazonul, delta Yangtze în China, zone de coastă europene sau regiunea Caraibelor.

Raportul estimează că la o încălzire de 3.2 grade Celsius, 60% dintre speciile de plante și aproape jumătate dintre speciile de animale din Amazon ar putea dispărea. O încălzire în limita Acordului de la Paris ar aduce pierderea a 25% dintre speciile din zonele cu prioritate.

În cel mai rău caz, o încălzire de 4.5 °C ar afecta aproape jumătate dintre speciile de plante și animale din regiunile studiate. În Amazon, mai mult de 70% dintre plante și 60% dintre speciile de mamifere, reptile și păsări ar fi în pericol de extincție.

În Africa, pădurile Miombo ar putea pierde până la 90% dintre speciile de amfibieni, 86% dintre păsări și 80% dintre mamifere. 60% dintre toate speciile de plante și animale riscă să dispară în Madagascar.

În Australia de sud-vest, 89% dintre speciile de amfibieni ar putea ajunge la extincție.

Schimbările climatice pun presiune pe viața sălbatică

Intensificarea secetelor va îngreuna viața animalelor. Cercetătorii dau ca exemplu elefantul african, care are nevoie de până la 250 litri de apă pe zi, dar al cărui surse de apă se împuținează pe zi ce trece.

Inundațiile și creșterea nivelului mării ar putea fi devastatoare pentru multe specii. De exemplu, tigrii din pădurea bengaleză Sundarbans ar putea pierde 96% din zonele de împerechere din cauza creșterea nivelului apelor.

Stephen Cornelius, consilier șef WWF pe probleme de climă, a explicat pentru The Guardian că eforturile de atenuare a schimbărilor climatice vor ajuta viața sălbatică, însă nu vor fi de ajuns pentru unele specii.

„Ce va deveni noul normal în următoarele decenii nu este ceva ce viața sălbatică a mai întâlnit până acum.”

Cercetătorii avertizează că plantele vor fi în special afectate de schimbările climatice și că dispariția unei singure specii poate duce la degradarea altor ecosisteme.

Green Report Shop Produse ECO

Studiul ia în considerare două căi principale de a reduce pierderile. Prin adaptare, speciile ar fi ajutate să-și găsească noi habitate, însă aceste metode nu pot ajuta speciile care se desplasează încet sau deloc, cum ar fi plantele, amfibienii și reptilele. A doua metodă presupune reducerea drastică a gazelor cu efect de seră. O altă posibilitate pentru anumite specii, mai ales pentru carnivorele mari, este relocarea.

Luna trecută, un studiu estima că o tăiere de peste 25% a junglei amazoniene va duce la secete și degradare a ecosistemelor pe un teritoriu vast.

Multe dintre speciile de plante și animale ale lumii sunt deja la risc din cauza distrugerii habitatului, activității umane, speciilor invazive și a bolilor. Schimbările climatice accentuează aceste probleme, iar oamenii de știință se tem că asistăm la cea de-a șasea extincție în masă.

spot_img

Ultimele știri