Studiu: Până în 2084 clima Pământului va crește cu 4 grade Celsius

in Biodiversitate 31 May 2018 14 Views

O echipă de cercetători din China a publicat o nouă analiză care arată că clima Pământului ar crește cu 4 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale, înainte de sfârșitul secolului al XXI-lea.

Pentru a ├«n╚Ťelege gravitatea acestui fapt, trebuie s─â lu─âm ├«n considerare Acordul de la Paris al Na╚Ťiunilor Unite, care┬á ├«nseamn─â un efort global uria┼č pentru a preveni o cre╚Ötere de numai 2 grade Celsius. Aproape fiecare ╚Ťar─â de pe planet─â – Statele Unite este singura ╚Ťar─â care se retrage – a fost de acord s─â lucreze pentru a preveni efectele catastrofale ale celor dou─â grade de ├«nc─âlzire.

Studiul a fost publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences.

“O mare parte a episoadelor de recorduri de c─âldur─â, inunda╚Ťii grele ╚Öi secete extreme ar avea loc dac─â ├«nc─âlzirea global─â dep─â╚Öe╚Öte nivelul de 4 grade Celsius fa┼ú─â de perioada preindustrial─â. Cre╚Öterea temperaturii va provoca amenin╚Ť─âri grave la adresa ecosistemelor, a sistemelor umane ╚Öi a societ─â╚Ťilor ╚Öi economiilor asociate”, a declarat Dabang Jiang, cercet─âtor principal la Institutul de Fizic─â Atmosferic─â Academia Chinez─â de ╚śtiin╚Ťe.

În analiză, Jiang și echipa sa au folosit parametrii unui scenariu în care nu a existat o diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate în prezent în creștere. Ei au comparat 39 de modele climatice coordonate dintr-un program care dezvoltă și analizează modele climatice pentru a asigura cele mai exacte simulări climatice posibile.

Ei au descoperit că majoritatea modelelor au prevăzut o creștere de 4 grade încă din 2064 și până în 2095 în secolul XXI, anul 2084 fiind anul median.

Aceast─â cre╚Ötere se traduce prin cre╚Öterea ├«nc─âlzirii anuale ╚Öi sezoniere pe p─âm├ónt fa┼ú─â de ocean, cu o ├«nc─âlzire semnificativ─â ├«n regiunea arctic─â. Variabilitatea temperaturii pe parcursul unui an ar fi mai sc─âzut─â ├«n regiunile tropicale ╚Öi mai ridicate ├«n regiunile polare, ├«n timp ce precipita╚Ťiile ar cre╚Öte cel mai probabil ├«n zona arctic─â ╚Öi ├«n Pacific. Acestea sunt acelea╚Öi efecte care ar avea loc la o cre┼čtere de┬á1,5 sau 2 grade, doar c─â mai severe.

“Astfel de compara╚Ťii ├«ntre cele trei niveluri ale ├«nc─âlzirii globale implic─â faptul c─â climatul global ╚Öi regional vor suferi schimb─âri mai mari dac─â nivelurile de ├«nc─âlzire global─â vor fi dep─â╚Öite ├«n secolul 21”, a scris Jiang.

Cercetatorii continuă să investigheze schimbările asociate cu 4 grade de încălzire globală în climatele extreme.

“Obiectivul nostru final este de a oferi o imagine cuprinz─âtoare a schimb─ârilor climatice medii ╚Öi extreme asociate cu niveluri mai ridicate de ├«nc─âlzire global─â, bazate pe modele climatice de ultim─â or─â, care prezint─â un interes deosebit pentru factorii de decizie ╚Öi pentru public”, a spus Jiang.

Lucrarea cercet─âtorilor a fost sus╚Ťinut─â de Programul Na╚Ťional de Cercetare de baz─â al Chinei ╚Öi de Funda╚Ťia Na╚Ťional─â de ╚śtiin╚Ťe Naturale din China.

Comentarii

comentarii