Studiu: Plicurile pentru ceai pot elibera miliarde de particule de microplastic

in Poluare 28 September 2019 502 Views

Un singur plic de ceai introdus în apă aproape fiartă eliberează în jur de 11.6 miliarde de particule de microplastic și 3.1 miliarde de particule de nanoplastic, conform unui nou studiu.

Descoperirea cercet─âtorilor de la Universitatea McGill din Canada este ├«ngrijor─âtoare, ╚Ťin├ónd cont de faptul c─â num─ârul microplasticelor este mult mai mare dec├ót media estimat─â consumat─â de o persoan─â ├«ntr-un an. Conform unui studiu recent, o persoan─â consum─â ├«n medie cel pu╚Ťin 50.000 de particule de microplastic ├«n fiecare an ╚Öi respir─â o cantitate similar─â.

Cercet─âtorii au testat patru tipuri diferite de plicuri de ceai din magazine ╚Öi cafenele din Montreal. De╚Öi majoritatea plicurilor de ceai sunt f─âcute din fibre naturale, multe branduri utilizeaz─â plasticul pentru a sigila plicurile. Alte branduri au renun╚Ťat la plicuri de ceai din h├órtie ├«n favoarea plasticului.

Cercet─âtorii au testat poten╚Ťiala toxicitate a microplasticelor prin expunerea puricilor de ap─â la apa contaminat─â. Particulele au avut un impact asupra comportamentului puricilor de ap─â ╚Öi au contribuit la anomalii de dezvoltare.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au presupus c─â num─ârul mare de microplastice eliberate are leg─âtur─â cu apa fiart─â, deoarece chiar ╚Öi plasticele de uz alimentar se pot degrada sau pot elibera substan╚Ťe toxice atunci c├ónd sunt ├«nc─âlzite la o temperatur─â de peste 40 de grade Celsius.

Microplasticele au fost g─âsite ├«n numeroase medii, inclusiv ├«n apa potabil─â ╚Öi organismul uman. Un studiu publicat ├«n prim─âvara acestui an ar─âta c─â microplasticele transportate pe calea aerului pot atinge locuri izolate. Conform unui alt studiu, chiar ╚Öi cele mai ad├ónci zone din oceane au fost contaminate cu microplastice.

├Än prezent, nu exist─â dovezi c─â ingestia microplasticelor are un efect negativ asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane, ├«ns─â Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii a atras aten╚Ťia asupra nevoii unor cercet─âri urgente privind impactul acestora.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii