Studiu: poluarea aerului ar putea afecta fertilitatea femeilor

in Poluare 28 June 2019 108 Views

Poluarea aerului a fost asociat─â cu o sc─âdere a activit─â╚Ťii ovarelor femeilor, arat─â un nou studiu.

Conform exper╚Ťilor, rezultatele sugereaz─â c─â sistemul reproduc─âtor feminin este afectat de factori de mediu, de╚Öi studiul nu a analizat ├«n mod specific impactul polu─ârii aerului asupra fertilit─â╚Ťii.

Cu toate acestea, dacă efectele descoperite ar fi permanente, femeile ar putea avea o perioadă mai scurtă în care se pot reproduce și o menopauză mai timpurie, relatează The Guardian.

ÔÇ×Aspectele de mediu ale vie╚Ťilor noastre conteaz─â, a╚Öa c─â ar trebui s─â avem grij─â de mediile ├«nchise ╚Öi cele exterioare.ÔÇŁ, a declarat Antonio La Marca, autor principal al studiului ╚Öi cercet─âtor la Universitatea Modena ╚Öi Reggio Emilia din Italia.

Rezultatele sunt bazate pe un studiu al unui hormon numit AMH. Acesta indic─â num─ârul de ovule viabile pe care ovarele le pot produce. Nivelul hormonului difer─â de la o femeie la alta ╚Öi este afectat de mai mul╚Ťi factori, inclusiv genetic─â, v├órst─â ╚Öi fumat. Leg─âtura sa cu fertilitatea este discutabil─â: o rezerv─â ovarian─â sc─âzut─â nu va duce neap─ârat la dificult─â╚Ťi de concep╚Ťie.

Cu toate acestea, La Marca a declarat c─â studii precedente au sugerat existen╚Ťa unei leg─âturi ├«ntre poluarea aerului ╚Öi fertilitate sc─âzut─â la femei, iar testele pe animale au ar─âtat c─â poluarea ar putea afecta nivelurile de AMH.

Poluarea aerului duce la sc─âderea performan╚Ťei la ╚Öcoal─â ╚Öi la cre╚Öterea infrac╚Ťiunilor

La Marca ╚Öi colegii s─âi au analizat nivelurile de AMH ├«n aproximativ 1300 de femei. Femeile care tr─âiau ├«n aerul cel mai poluat erau de dou─â p├ón─â la trei ori mai predispuse s─â aib─â nivelurile de AMH sub 1ng/ml, fa╚Ť─â de femeile care locuiau ├«n zone mai pu╚Ťin poluate.  

Studiul are limit─âri, dat fiind faptul c─â echipa nu a putut ╚Ťine cont de al╚Ťi factori, cum ar fi s─âr─âcia ╚Öi problemele de s─ân─âtate, care de obicei sunt mai des ├«nt├ólnite ├«n zonele cu aer foarte poluat ╚Öi ar putea ╚Öi ele s─â afecteze nivelurile de AMH.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii