Studiu: poluarea cu microplastice a contaminat chiar şi cele mai adânci zone ale oceanelor

in Poluare 12 December 2018 169 Views

Cele mai adânci zone ale oceanelor lumii sunt poluate cu microparticule de plastic, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Geochemical Perspectives Letters.

Milioane de tone de plastic sunt produse anual şi transportate de pe uscat în oceane, iar informaţiile cu privire la soarta acestor deşeuri poate contribui la evaluarea impactului poluării cu plastic.

O echipă de cercetători de la Academia de Ştiinţe din China a colectat eşantioane de apă şi sedimente de la adâncimi cuprinse între 2.500 şi 11.000 de metri, respectiv de la 5.500 – 11.000 de metri din sudul Gropii Marianelor.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul de plastic din apele din zona hadală variază între 2,06 şi 13,51 fragmente pe litru, de câteva ori mai ridicat în comparaţie cu straturile superioare.

În plus, cantitatea de microparticule de plastic din sedimentele prelevate din zona hadală a Gropii Marianelor variază între 200 şi 2.200 fragmente pe litru, un nivel mult mai ridicat în comparaţie cu majoritatea sedimentelor din adâncuri.

La adâncimea de 10.903 metri, abundenţa microparticulelor de plastic ajunge la 11,43 fragmente pe litru.

Microparticulele de plastic sunt fragmente fibroase, cu forme alungite sau rotunde, majoritate de culoare albastră, roşie, albă, verde sau violet.

Potrivit analizelor mostrelor prelevate, microfibrele de plastic sunt cele mai răspândite. În eşantioanele de apă acestea măsoară în general între unu şi trei milimetri lungime, iar în eşantioanele de sedimente acestea au între 0,1 şi 0,5 milimetri.

Rezultatele cercetării sugerează că plasticul a contaminat chiar şi cele mai izolate şi adânci zone de pe planetă.

Regiunea hadală poate fi asemănată cu una dintre cele mai mari zone de scurgere a deşeurilor de microparticule de plastic de pe Pământ, cu un impact încă necunoscut însă dăunător asupra ecosistemului fragil, se menţionează în studiu.

Comentarii

comentarii