Studiu: pungile de hârtie sunt mai dăunătoare pentru climă decât pungile de plastic

Producția și folosirea pungilor de hârtie ar putea avea un impact mai mare asupra climei decât pungile de plastic, conform unui studiu al Agenției Britanice pentru Protecția Mediului.

Conform studiului, pungile de hârtie contribuie mai mult la încălzirea climatică decât cele de plastic. Pungile de hârtie au un impact mai redus asupra climei decât cele de plastic doar dacă sunt refolosite de trei sau mai multe ori, dar acest lucru este puțin probabil din cauza durabilității scăzute.

Deși studiul a fost publicat acum șapte ani, consultanții în domeniul deșeurilor și a reciclării ai guvernului britanic, Wrap, au declarat că rezultatele sunt încă relevante în prezent.

Studiul a fost readus în discuție după ce un lanț de supermarketuri din Marea Britanie, Morrisons, a decis să renunțe la pungile de plastic în favoarea celor de hârtie, schimbare determinată de îngrijorarea clienților în legătură cu poluarea.

Fabricarea unei pungi de hârtie necesită aproximativ de patru ori mai multă apă decât o pungă de plastic. În plus, fertilizatorii și alte chimicale folosite pentru creșterea copacilor și producerea hârtiei contribuie la ploaie acidă și la eutrofizarea apelor mai mult decât procesul de producție a pungilor de plastic.

Chris Goodall, expert de mediu și autor, a explicat pentru The Guardian că tranziția către pungi de hârtie este un pas înapoi când vine vorba de impactul asupra climei și de consumul de energie. Pungile de hârtie vor scădea durata de viață a produselor, ducând la mai multă risipă a alimentelor, care ajung la groapa de gunoi și generează metan, un gaz cu efect de seră foarte potent.

Julian Kirby, campaigner la Friends of the Earth, a atras atenția că ar trebui luați în considerare și alți factori pe lângă schimbările climatice, cum ar fi poluarea.

„Problema cu schimbările climatice este că, fiind un subiect așa mare de îngrijorare, a eclipsat alte probleme foarte serioase de mediu și de sănătate, cum ar fi…poluarea. Cu o pungă de hârtie, dacă ajunge în mediu se va biodegrada foarte repede. Nu este cazul și cu o pungă de plastic.”

Deși pungile de plastic au nevoie de mai puține resurse pentru fabricare, nu sunt biodegradabile și ajung de multe ori în mediul înconjurător, fiind extrem de periculoase pentru viața sălbatică. Ele nu pot fi reciclate la facilitățile obișnuite, pentru că fiind subțiri și flexibile, blochează echipamentul de reciclat. În plus, plasticul este derivat din petrol, o resursă finită. Pe măsură ce resursele se epuizează, exploatarea lor devine tot mai dăunătoare pentru mediu.

Alternative la pungile de plastic și hârtie

Pungile din materiale textile sunt făcute de obicei din bumbac, care are nevoie de multă apă și pesticide. O pungă de cumpărături de bumbac ar trebui să fie folosită de 131 de ori pentru a echivala cu o pungă de plastic, când vine vorba de impactul asupra mediului al producției lor.

O altă variantă mai prietenoasă cu mediul este punga din cânepă. Cânepa este foarte rezistentă la dăunători și nu are nevoie de pesticide. Crește foarte repede și necesită mult mai puțină apă decât bumbacul, iar pungile fabricate din acest material sunt rezistente, ușoare și biodegradabile.

Iuta este un alt material prietenos cu mediul, cu o amprentă de carbon scăzută. La fel ca și cânepa, nu are nevoie de multă apă sau pesticide, este rezistent și abundent. Mai mult de 80% dintre culturile de iută sunt crescute în India și Bangladesh. Deși transportul lor contribuie la emisiile de CO2, cultura în sine este neutră din punct de vedere al carbonului. Un hectar consumă în jur de 15 tone de CO2, care este stocat în plantă și fibră până se biodegradează.

Green Report Shop Produse ECO

Pungile nețesute din polipropilenă, un soi de plastic mai durabil, au fost promovate ca alternativă viabilă la pungile de plastic și se comercializează în majoritatea supermarketurilor. Deși sunt rezistente și au o amprentă de carbon relativ scăzută, acestea sunt tot un produs al industriei petrochimice, nefiind biodegradabile.

Dacă alegi o pungă reutilizabilă, ia în considerare materialele din care este făcută, de unde provin acestea și cât de des o vei putea reutiliza. Una dintre cele mai bune opțiuni este să folosești un tote-bag pe care îl ai deja, sau să le achiziționezi second-hand.

spot_img

Ultimele știri