Studiu: pungile de hârtie sunt mai dăunătoare pentru climă decât pungile de plastic

in EcoLIFESTYLE 6 July 201868 Views

Produc╚Ťia ╚Öi folosirea pungilor de h├órtie ar putea avea un impact mai mare asupra climei dec├ót pungile de plastic, conform unui studiu al Agen╚Ťiei Britanice pentru Protec╚Ťia Mediului.

Conform studiului, pungile de h├órtie contribuie mai mult la ├«nc─âlzirea climatic─â dec├ót cele de plastic. Pungile de h├órtie au un impact mai redus asupra climei dec├ót cele de plastic doar dac─â sunt refolosite de trei sau mai multe ori, dar acest lucru este pu╚Ťin probabil din cauza durabilit─â╚Ťii sc─âzute.

De╚Öi studiul a fost publicat acum ╚Öapte ani, consultan╚Ťii ├«n domeniul de╚Öeurilor ╚Öi a recicl─ârii ai guvernului britanic, Wrap, au declarat c─â rezultatele sunt ├«nc─â relevante ├«n prezent.

Studiul a fost readus ├«n discu╚Ťie dup─â ce un lan╚Ť de supermarketuri din Marea Britanie, Morrisons, a decis s─â renun╚Ťe la pungile de plastic ├«n favoarea celor de h├órtie, schimbare determinat─â de ├«ngrijorarea clien╚Ťilor ├«n leg─âtur─â cu poluarea.

Fabricarea unei pungi de h├órtie necesit─â aproximativ de patru ori mai mult─â ap─â dec├ót o pung─â de plastic. ├Än plus, fertilizatorii ╚Öi alte chimicale folosite pentru cre╚Öterea copacilor ╚Öi producerea h├órtiei contribuie la ploaie acid─â ╚Öi la eutrofizarea apelor mai mult dec├ót procesul de produc╚Ťie a pungilor de plastic.

Chris Goodall, expert de mediu ╚Öi autor, a explicat pentru The Guardian c─â tranzi╚Ťia c─âtre pungi de h├órtie este un pas ├«napoi c├ónd vine vorba de impactul asupra climei ╚Öi de consumul de energie. Pungile de h├órtie vor sc─âdea durata de via╚Ť─â a produselor, duc├ónd la mai mult─â risip─â a alimentelor, care ajung la groapa de gunoi ╚Öi genereaz─â metan, un gaz cu efect de ser─â foarte potent.

Julian Kirby, campaigner la Friends of the Earth, a atras aten╚Ťia c─â ar trebui lua╚Ťi ├«n considerare ╚Öi al╚Ťi factori pe l├óng─â schimb─ârile climatice, cum ar fi poluarea.

ÔÇ×Problema cu schimb─ârile climatice este c─â, fiind un subiect a╚Öa mare de ├«ngrijorare, a eclipsat alte probleme foarte serioase de mediu ╚Öi de s─ân─âtate, cum ar fi…poluarea. Cu o pung─â de h├órtie, dac─â ajunge ├«n mediu se va biodegrada foarte repede. Nu este cazul ╚Öi cu o pung─â de plastic.ÔÇŁ

De╚Öi pungile de plastic au nevoie de mai pu╚Ťine resurse pentru fabricare, nu sunt biodegradabile ╚Öi ajung de multe ori ├«n mediul ├«nconjur─âtor, fiind extrem de periculoase pentru via╚Ťa s─âlbatic─â. Ele nu pot fi reciclate la facilit─â╚Ťile obi╚Önuite, pentru c─â fiind sub╚Ťiri ╚Öi flexibile, blocheaz─â echipamentul de reciclat. ├Än plus, plasticul este derivat din petrol, o resurs─â finit─â. Pe m─âsur─â ce resursele se epuizeaz─â, exploatarea lor devine tot mai d─âun─âtoare pentru mediu.

Alternative la pungile de plastic și hârtie

Pungile din materiale textile sunt f─âcute de obicei din bumbac, care are nevoie de mult─â ap─â ╚Öi pesticide. O pung─â de cump─âr─âturi de bumbac ar trebui s─â fie folosit─â de 131 de ori pentru a echivala cu o pung─â de plastic, c├ónd vine vorba de impactul asupra mediului al produc╚Ťiei lor.

O alt─â variant─â mai prietenoas─â cu mediul este punga din c├ónep─â. C├ónepa este foarte rezistent─â la d─âun─âtori ╚Öi nu are nevoie de pesticide. Cre╚Öte foarte repede ╚Öi necesit─â mult mai pu╚Ťin─â ap─â dec├ót bumbacul, iar pungile fabricate din acest material sunt rezistente, u╚Öoare ╚Öi biodegradabile.

Iuta este un alt material prietenos cu mediul, cu o amprentă de carbon scăzută. La fel ca și cânepa, nu are nevoie de multă apă sau pesticide, este rezistent și abundent. Mai mult de 80% dintre culturile de iută sunt crescute în India și Bangladesh. Deși transportul lor contribuie la emisiile de CO2, cultura în sine este neutră din punct de vedere al carbonului. Un hectar consumă în jur de 15 tone de CO2, care este stocat în plantă și fibră până se biodegradează.

Green Report Shop Produse ECO

Pungile ne╚Ťesute din polipropilen─â, un soi de plastic mai durabil, au fost promovate ca alternativ─â viabil─â la pungile de plastic ╚Öi se comercializeaz─â ├«n majoritatea supermarketurilor. De╚Öi sunt rezistente ╚Öi au o amprent─â de carbon relativ sc─âzut─â, acestea sunt tot un produs al industriei petrochimice, nefiind biodegradabile.

Dac─â alegi o pung─â reutilizabil─â, ia ├«n considerare materialele din care este f─âcut─â, de unde provin acestea ╚Öi c├ót de des o vei putea reutiliza. Una dintre cele mai bune op╚Ťiuni este s─â folose╚Öti un tote-bag pe care ├«l ai deja, sau s─â le achizi╚Ťionezi second-hand.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii