Studiu: Rata de topire a Antarcticii a accelerat cu 280% în ultimele patru decenii

in Schimb─âri Climatice 16 January 2019 179 Views

Pierderile anuale de ghea╚Ť─â ale Antarcticii au accelerat cu 280% ├«n ultimii 40 de ani ╚Öi ar putea s─â contribuie la cre╚Öterea nivelului m─ârii cu zeci de metri ├«n urm─âtoarele secole, conform unui nou studiu.

Conform studiului, calota de ghea╚Ť─â din Antarctica de Est se tope╚Öte la margini ╚Öi contribuie la cre╚Öterea nivelului m─ârii, spre deosebire de alte studii recente care sugerau c─â regiunea estic─â nu a fost ├«nc─â afectat─â de topire ├«n acela╚Öi ritm ca regiunea vestic─â.

Pierderile de ghea╚Ť─â din Antarctica sunt estimate la 252 miliarde de tone anual ├«ntre 2009 ╚Öi 2017, ├«n timp ce media anual─â ├«ntre 1979 ╚Öi 1990 a fost de 40 de miliarde de tone, relateaz─â Reuters.

Conform cercetătorilor, topirea Antarcticii a contribuit la nivelul mării cu echivalentul a 13.2 milimetri de creștere în ultimele patru decenii.

ÔÇ×Pe m─âsur─â ce calota glaciar─â din Antarctica continu─â s─â se topeasc─â, ne a╚Ötept─âm la o cre╚Ötere a nivelului m─ârii de zeci de metri ├«n urm─âtoarele secole.ÔÇŁ, a declarat Eic Rignot, profesor la Universitatea din California ╚Öi autor principal al studiului.

Bazele ghe╚Ťarilor din Antarctica se topesc ├«ntr-un ritm mult mai rapid dec├ót se estima

Dacă s-ar topi în întregime, Antarctica ar ridica nivelurile globale ale mării cu 57 de metri, însă acest proces ar avea nevoie de temperaturi mult mai mari decât în prezent și s-ar desfășura în decursul a mii de ani.

Green Report Shop Transport ECO

Nivelul m─ârii a crescut cu aproximativ 20 de centimetri ├«n ultimul secol. Multe studii recente atrag aten╚Ťia c─â ritmul topirii ghe╚Ťii din Arctica, Groenlanda ╚Öi Antarctica este din ce ├«n ce mai rapid. Conform unui studiu publicat la sf├ór╚Öitul anului trecut,┬áGroenlanda se tope╚Öte ├«ntr-un ritm f─âr─â precedent ╚Öi ar putea duce la o cre╚Ötere mult mai rapid─â a nivelului m─ârii dec├ót se estima p├ón─â acum.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii