Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: râurile lumii, contaminate cu antibiotice

Niveluri periculoase de antibiotice contaminează râurile din jurul lumii, conform celui mai amplu studiu global realizat până acum.

Mostrele prelevate din Dunăre pe teritoriul Austriei erau cele mai contaminate cu antibiotice din Europa

Rezultatele studiului trag un semnal de alarmă privind rezistența la antibiotice, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale.

Cercetătorii au testat mostre de apă din 711 de locații aflate în 72 de țări și au descoperit antibiotice în 65% din ele. În 111 dintre locații, concentrațiile de antibiotice depășeau limitele sigure, uneori chiar și cu 300%.

Poluarea cu antibiotice este una dintre principalele moduri în care bacteriile ajung să dezvolte rezistență la aceste medicamente, care devin ineficiente.

Luna trecută, ONU a deeclarat că bacteriile rezistente la antibiotice sunt o urgență la nivel mondial în materie de sănătate și că ar putea omorî 10 milioane de oameni până în 2050.

Antibioticele ajung în râuri și sol prin intermediul deșeurilor umane și animale, precum și de la stații de tratare a apelor reziduale și fabrici de produse farmaceutice.

Studiul, prezentat în cadrul unei conferințe ținute la Helsinki, arată că unele dintre cele mai cunoscute râuri ale lumii sunt contaminate cu antibiotice considerate esențiale pentru tratamentul infecțiilor serioase. De multe ori, nivelul antibioticelor depășea limitele sigure.

Mostrele luate din Dunăre în Austria conțineau șapte feluri de antibiotice, inclusiv claritomicină, utilizată pentru tratarea infecțiilor respiratorii, în concentrații de aproape patru ori mai mari decât nivelul considerat sigur.

Conform cercetătorilor, chiar și râurile contaminate cu concentrații scăzute de antibiotice sunt o amenințare și pot contribui la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Printre cele mai poluate râuri se află în țări mai sărace, în special din Africa și Asia.

„Îmbunătățirea gestionării în siguranță a serviciilor de sănătate și igienă în țări cu venituri mici este esențială în lupta împotriva rezistenței la antibiotice.”, a declarat Helen Hamilton de la organizația Water Aid.

Cercetătorii se pregătesc să evalueze impactul ecologic al poluării cu antibiotice și efectele asupra vieții sălbatice, care sunt probabil severe. În unele râuri din Kenya, situația era atât de gravă încât niciun pește nu mai putea supraviețui.

Luna trecută, ofițerul medical șef al Marii Britanii, Sally Davies, a declarat că protestele climatice ar trebui să includă și cealaltă mare amenințare cu care se confruntă omenirea, și anume rezistența la antibiotice.

Un studiu publicat anul trecut estima că bacteriile rezistente la antibiotice provoacă moartea a 33.000 de persoane anual în Europa.

spot_img

Ultimele știri