Studiu: topirea Antarcticii ar putea deveni ireversibilă

Antarctica se apropie de un punct critic în care topirea ghețarilor va accelera și va deveni ireversibilă, chiar dacă lumea va limita încălzirea globală, avertizează un nou studiu finațat de NASA.

Conform studiului, ghețarul Thwaites se apropie de un punct în care topirea sa va fi ireversibilă și va declanșa o creștere a nivelului mării de 50 de centimetri. Alți ghețari din Antarctica ar putea fi la fel de instabili. Ghețarul Thwaits, care face parte din calota glaciară din Vestul Antarcticii, s-ar putea topi mai repede decât se estima până acum.

Alex Robel, de la Institutul de Tehnologie Georgia din SUA și autor principal al studiului, a declarat că dacă instabilitatea va fi declanșată, calota glaciară ar putea fi pierdută în decurs de 150 de ani, chiar dacă temperaturile nu vor mai crește.

Antarctica a pierdut aproape 3 trilioane de tone de gheață în ultimii 25 de ani

Modelele climatice computerizate arată că topirea la scară largă a gheții ar putea începe în 600 de ani, însă cercetătorii spun că ar putea avea loc mai devreme, în funcție de ritmul încălzirii globale și natura instabilității.

„S-ar putea petrece în următorii 200 până la 600 de ani. Depinde de topografia rocii de bază de sub gheață, pe care nu o cunoaștem încă în detaliu.”, a declarat Hélène Seroussi, cercetătoare la NASA.

Studii recente au arătat că rata topirii ghețarilor din Antarctica s-a dublat în ultimii șase ani. Antarctica are de aproape opt ori mai multă gheață pe uscat decât Groenlanda. Pierderea completă a calotei glaciare ar putea duce la creșterea nivelului mării cu aproximativ cinci metri.

Un alt studiu publicat săptămâna trecută arăta că pierderile de gheață marină suferite de Antarctica în decursul a patru ani sunt echivalente cu cele ale Arcticii în decursul a 34 de ani.  

Spre deosebire de topirea gheții de pe pământ, topirea gheții marine nu crește nivelul mării. Însă odată cu pierderea gheții albe cu rol reflectorizant, oceanele sunt nevoite să absoarbă mai multă căldură, accelerând ritmul încălzirii.  

spot_img

Ultimele știri