Studiu: topirea Antarcticii ar putea deveni ireversibil─â

in Schimb─âri Climatice 16 July 2019 321 Views

Antarctica se apropie de un punct critic ├«n care topirea ghe╚Ťarilor va accelera ╚Öi va deveni ireversibil─â, chiar dac─â lumea va limita ├«nc─âlzirea global─â, avertizeaz─â un nou studiu fina╚Ťat de NASA.

Conform studiului, ghe╚Ťarul Thwaites se apropie de un punct ├«n care topirea sa va fi ireversibil─â ╚Öi va declan╚Öa o cre╚Ötere a nivelului m─ârii de 50 de centimetri. Al╚Ťi ghe╚Ťari din Antarctica ar putea fi la fel de instabili. Ghe╚Ťarul Thwaits, care face parte din calota glaciar─â din Vestul Antarcticii, s-ar putea topi mai repede dec├ót se estima p├ón─â acum.

Alex Robel, de la Institutul de Tehnologie Georgia din SUA și autor principal al studiului, a declarat că dacă instabilitatea va fi declanșată, calota glaciară ar putea fi pierdută în decurs de 150 de ani, chiar dacă temperaturile nu vor mai crește.

Antarctica a pierdut aproape 3 trilioane de tone de ghea╚Ť─â ├«n ultimii 25 de ani

Modelele climatice computerizate arat─â c─â topirea la scar─â larg─â a ghe╚Ťii ar putea ├«ncepe ├«n 600 de ani, ├«ns─â cercet─âtorii spun c─â ar putea avea loc mai devreme, ├«n func╚Ťie de ritmul ├«nc─âlzirii globale ╚Öi natura instabilit─â╚Ťii.

ÔÇ×S-ar putea petrece ├«n urm─âtorii 200 p├ón─â la 600 de ani. Depinde de topografia rocii de baz─â de sub ghea╚Ť─â, pe care nu o cunoa╚Ötem ├«nc─â ├«n detaliu.ÔÇŁ, a declarat H├ęl├Ęne Seroussi, cercet─âtoare la NASA.

Studii recente au ar─âtat c─â rata topirii ghe╚Ťarilor din Antarctica s-a dublat ├«n ultimii ╚Öase ani. Antarctica are de aproape opt ori mai mult─â ghea╚Ť─â pe uscat dec├ót Groenlanda. Pierderea complet─â a calotei glaciare ar putea duce la cre╚Öterea nivelului m─ârii cu aproximativ cinci metri.

Un alt studiu publicat s─âpt─âm├óna trecut─â ar─âta c─â pierderile de ghea╚Ť─â marin─â suferite de Antarctica ├«n decursul a patru ani sunt echivalente cu cele ale Arcticii ├«n decursul a 34 de ani.  

Spre deosebire de topirea ghe╚Ťii de pe p─âm├ónt, topirea ghe╚Ťii marine nu cre╚Öte nivelul m─ârii. ├Äns─â odat─â cu pierderea ghe╚Ťii albe cu rol reflectorizant, oceanele sunt nevoite s─â absoarb─â mai mult─â c─âldur─â, acceler├ónd ritmul ├«nc─âlzirii.  

Comentarii

comentarii