Studiul pentru sistemul de energie verde în spitalele din Capitală, finalizat în martie 2019

in Energie 26 October 2018 26 Views

Compania japonez─â┬áItochu Corporation va realiza p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii┬ámartie 2019 studiul de fezabilitate privind┬áoportunitatea ┼či posibilitatea folosirii energiei verzi ├«n spitalele din Bucure┼čti, anun┼ú─â┬áPrim─âria Municipiului Bucure┼čti ├«ntr-un comunicat.

“Compania Municipal─â Energetic─â Bucure┼čti S.A., parte a Holdingului Municipal, va asigura punerea ├«n practic─â a proiectului prin reabilitarea re┼úelelor termice, retehnologizarea ┼či modernizarea instala┼úiilor ┼či echipamentelor de producere a energiei termice din spitale, conform studiului de fezabilitate ce va fi realizat de Itochu Corporation ┼či finan┼úat de Guvernul Japoniei. Potrivit Memorandumului semnat ast─âzi, compania Itochu va finaliza studiul de fezabilitate p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii martie 2019. Dup─â recep┼úia studiului de fezabilitate, Prim─âria Capitalei va identifica solu┼úiile de finan┼úare ┼či va demara de ├«ndat─â procedurile pentru implementarea proiectului conform solu┼úiilor tehnice rezultate din acest studiu”, a precizat sursa citat─â.

Memorandumul de ├«n┼úelegere a fost semnat din partea japonez─â de pre┼čedintele diviziei de proiecte energetice al Itochu Corporation, Masahiro Imai.

Gabriela Firea a apreciat c─â semnarea memorandumului reprezint─â o “nou─â etap─â” ├«n managementul sistemului medical din Bucure┼čti, dar ┼či un prim pas pentru transformarea Bucure┼čtiului ├«ntr-un smart city.

“Toate spitalele din Capital─â, nu doar cele administrate de prim─ârie, utilizeaz─â, ├«n acest moment, instala┼úii ┼či echipamente ├«nvechite pentru producerea energiei termice, a apei curente, dar ┼či a energiei electrice, de aceea ne dorim ca, ├«n cel mai scurt timp, s─â putem implementa acest proiect, prin care ob┼úinem nu doar randamente energetice mai bune, cu cheltuieli mai mici, dar contribuim ┼či la reducerea polu─ârii. Bucure┼čtiul devine, astfel, un model de bune practici pentru toate ora┼čele din Rom├ónia”, a spus Firea.

Masahiro Imai s-a declarat ├«nc├óntat de colaborarea cu administra┼úia de la Bucure┼čti ┼či a subliniat c─â, ├«n afar─â de procesul de achizi┼úionare ┼či instalare a echipamentelor ┼či a sistemelor de eficien┼ú─â energetic─â pentru spitale, este extrem de important ca furnizorii s─â asigure instruirea personalului ┼či mentenan┼úa sistemelor.

Programul “Energie Verde pentru Spitalele Municipiului Bucure┼čti” presupune realizarea ┼či implementarea unui sistem integrat Smart Energy ┼či realizarea de investi┼úii pentru ca unit─â┼úile medicale, aflate ├«n administrarea Municipiului Bucure┼čti, prin ASSMB, s─â devin─â autonome ┼či eficiente din punct de vedere energetic.

Proiectul vizez─â introducerea cogen─ârii ├«n centralele termice, montarea de panouri solare pentru ├«nc─âlzirea apei menajere ┼či sus┼úinerea ├«nc─âlzirii, folosirea biomasei la centralele termice, precum ┼či motarea unor panouri fotovoltaice.

Cogenerarea reprezint─â producerea simultan─â, ├«ntr-un singur proces, de c─âldur─â ┼či energie electric─â ┼či/sau energie mecanic─â. Printre avantajele acesteia se num─âr─â: posibilitatea ob┼úinerii la unitatea de produc┼úie a unor randamente energetice mai mari de 80%, cre┼čterea eficien┼úei energetice, economia de combustibil, reducerea polu─ârii, costul redus al energiei, explic─â documentul.

Itochu Corporation, ├«nfiin┼úat─â ├«n anul 1858, este unul dintre cele mai mari grupuri comercial-industriale ale Japoniei, cu o cifr─â anual─â de afaceri de peste 45 miliarde de dolari, av├ónd peste 90.000 de angaja┼úi ┼či desf─â┼čur├ónd opera┼úiuni ├«n mai mult de 120 de ┼ú─âri, din toate zonele lumii.

Compania este prezent─â ├«n Rom├ónia ├«nc─â din anii ’70 ┼či a participat ├«n proiecte de moderniz─âri industriale sub finan┼úare japonez─â, dar mai ales ├«n reabilitarea termocentralelor Bucure┼čti Sud, Br─âila, Mintia, Ia┼či ┼či Suceava, dar ┼či la realizarea noului grup energetic de 150 MW din CET Paro┼čeni. A mai executat ┼či modernizarea – extinderea Sta┼úiei Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind ┼či la extinderea re┼úelei de fibr─â optic─â operat─â de Transelectrica SA, se men┼úioneaz─â ├«n comunicat.

Comentarii

comentarii