Studiul pentru sistemul de energie verde în spitalele din Capitală, finalizat în martie 2019

in Energie 26 October 2018 35 Views

Compania japoneză Itochu Corporation va realiza până la sfârşitul lunii martie 2019 studiul de fezabilitate privind oportunitatea şi posibilitatea folosirii energiei verzi în spitalele din Bucureşti, anunţă Primăria Municipiului Bucureşti într-un comunicat.

“Compania Municipală Energetică Bucureşti S.A., parte a Holdingului Municipal, va asigura punerea în practică a proiectului prin reabilitarea reţelelor termice, retehnologizarea şi modernizarea instalaţiilor şi echipamentelor de producere a energiei termice din spitale, conform studiului de fezabilitate ce va fi realizat de Itochu Corporation şi finanţat de Guvernul Japoniei. Potrivit Memorandumului semnat astăzi, compania Itochu va finaliza studiul de fezabilitate până la sfârşitul lunii martie 2019. După recepţia studiului de fezabilitate, Primăria Capitalei va identifica soluţiile de finanţare şi va demara de îndată procedurile pentru implementarea proiectului conform soluţiilor tehnice rezultate din acest studiu”, a precizat sursa citată.

Memorandumul de înţelegere a fost semnat din partea japoneză de preşedintele diviziei de proiecte energetice al Itochu Corporation, Masahiro Imai.

Gabriela Firea a apreciat că semnarea memorandumului reprezintă o “nouă etapă” în managementul sistemului medical din Bucureşti, dar şi un prim pas pentru transformarea Bucureştiului într-un smart city.

“Toate spitalele din Capitală, nu doar cele administrate de primărie, utilizează, în acest moment, instalaţii şi echipamente învechite pentru producerea energiei termice, a apei curente, dar şi a energiei electrice, de aceea ne dorim ca, în cel mai scurt timp, să putem implementa acest proiect, prin care obţinem nu doar randamente energetice mai bune, cu cheltuieli mai mici, dar contribuim şi la reducerea poluării. Bucureştiul devine, astfel, un model de bune practici pentru toate oraşele din România”, a spus Firea.

Masahiro Imai s-a declarat încântat de colaborarea cu administraţia de la Bucureşti şi a subliniat că, în afară de procesul de achiziţionare şi instalare a echipamentelor şi a sistemelor de eficienţă energetică pentru spitale, este extrem de important ca furnizorii să asigure instruirea personalului şi mentenanţa sistemelor.

Programul “Energie Verde pentru Spitalele Municipiului Bucureşti” presupune realizarea şi implementarea unui sistem integrat Smart Energy şi realizarea de investiţii pentru ca unităţile medicale, aflate în administrarea Municipiului Bucureşti, prin ASSMB, să devină autonome şi eficiente din punct de vedere energetic.

Proiectul vizeză introducerea cogenării în centralele termice, montarea de panouri solare pentru încălzirea apei menajere şi susţinerea încălzirii, folosirea biomasei la centralele termice, precum şi motarea unor panouri fotovoltaice.

Cogenerarea reprezintă producerea simultană, într-un singur proces, de căldură şi energie electrică şi/sau energie mecanică. Printre avantajele acesteia se numără: posibilitatea obţinerii la unitatea de producţie a unor randamente energetice mai mari de 80%, creşterea eficienţei energetice, economia de combustibil, reducerea poluării, costul redus al energiei, explică documentul.

Itochu Corporation, înfiinţată în anul 1858, este unul dintre cele mai mari grupuri comercial-industriale ale Japoniei, cu o cifră anuală de afaceri de peste 45 miliarde de dolari, având peste 90.000 de angajaţi şi desfăşurând operaţiuni în mai mult de 120 de ţări, din toate zonele lumii.

Compania este prezentă în România încă din anii ’70 şi a participat în proiecte de modernizări industriale sub finanţare japoneză, dar mai ales în reabilitarea termocentralelor Bucureşti Sud, Brăila, Mintia, Iaşi şi Suceava, dar şi la realizarea noului grup energetic de 150 MW din CET Paroşeni. A mai executat şi modernizarea – extinderea Staţiei Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind şi la extinderea reţelei de fibră optică operată de Transelectrica SA, se menţionează în comunicat.

Comentarii

comentarii