Administrația Trump a reautorizat „bombele cu cianură” pentru a ucide animalele sălbatice

in Biodiversitate 12 August 2019 368 Views

Agenția de Protejare a Mediului din SUA (EPA) a primit reautorizarea din parte administrației Trump pentru utilizarea unor capcane cu cianură de sodiu pentru a ucide animalele sălbatice. Criticii spun că măsura a fost luată în beneficiul fermierilor și a crescătorilor privați.

Capcanele cu cianură de sodiu, numite și M-44, sunt făcute pentru a proteja culturile și animalele domestice de cele sălbatice, precum coioți, vulpi și câini sălbatici. Dispozitivele vor fi împrăștiate de Wildlife Services, o agenție federală din cadrul Departamentului American de Agricultură care ucide un număr mare de animale sălbatice în fiecare an, în special în beneficiul fermierilor și crescătorilor privați, potrivit The Guardian.

În 2018, Wildlife Services a transmis că agenţii săi au ucis peste 1,5 milioane de animale, de la castori la urşi bruni, lupi, raţe şi bufniţe. Aproximativ 6.500 dintre acestea au fost omorâte de M-44, transmite publicația. Capcanele au fost folosite pentru prima dată în anii 1960.

Vocile critice spun că aceste capcane le pot face rău oamenilor, animalelor domestice și celor erbivore. În 2017, un copil a orbit temporar și trei câini de companie au fost omorâți în 2017, în două incidente cu M-44.

„Capcanele cu cianură nu pot fi folosite în siguranță de nimeni, nicăieri”, este de părere Collette Adkins directorul secției de conservare a carnivorelor de la ONG-ul Centrul Diversității Biologice.

Peste 99,9% dintre comentarii au susținut interzicerea capcanelor, potrivit Center for Biological Diversity and Western Environmental Law Center.

Chiar EPA recunoaște că au fost multe voci care s-au opus reautorizării: „Majoritatea covârșitoare a comentariilor publicului, printre care și 20.000 de scrisori, parte dintr-o campanie, nu a susținut continuarea demersurilor pentru autorizare”.

Agenția a înnoit regulile privind amplasarea dispozitivelor. Acestea pot fi montate la cel puțin 160 de kilometri de drumuri publice și poteci (față de 80, în trecut), iar plăcuțele de avertizare trebuie afișate la 4,5 metri de dispozitiv, față de 7,6 metri. De asemenea, locuitorii pe o rază de 800 de metri trebuie să fie înștiințați de existența acestor capcane.

„Deși e încurajator că EPA ia măcar minime măsuri pentru a proteja publicul de mortalele M-44, înnoind o parte din restricții, nu reușește să rezolve problema”, a declarat Kelly Nokes, un avocat pentru animalele sălbatice, de la Center for Biological Diversity, potrivit CNN. „EPA își ignoră flagrant datoria fundamentală de a proteja publicul, animalele de companie și animalele sălbatice autohtone împotriva impactului crud și letal al bombelor cu cianuri care pândesc pe pământurile noastre publice”.

Decizia de reautorizare a agenției este doar una provizorie și se așteaptă ca o decizie finală să se pronunțe după 2021.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii