Americanii decid unde să se mute, ținând cont de efectele schimbărilor climatice

Un sondaj realizat în SUA arată că 48% dintre americanii care vor să se mute anul viitor iau în calcul temperaturile extreme ca factor decisiv, pe când 36% – creșterea nivelului mării. 75% dintre respondenți ar fi ezitanți să cumpere o casă într-o zonă cu risc climatic, iar 24% nu s-ar muta într-o astfel de zonă nici dacă ofertele ar fi foarte avantajoase.

Agenția imobiliară Redfin din Statele Unite a intervievat 2.000 de americani din mai multe zone ale țării și a descoperit că un număr surprinzător dintre respondenți cântăresc riscurile climatice în decizia legată de zona unde să se mute.

48% dintre aceștia iau în calcul temperaturile extreme, în timp ce 36% se gândesc la creșterea nivelului mării.

Împărțiți pe regiuni, respondenții din nordul țării, din jumătatea spre est, care au în jur doar câteva lacuri mari, s-au declarat prea puțin îngrijorați de efectele schimbărilor climatice privind locurile unde s-ar muta. Cei din nord-est însă, de pe coastă, spun că temperaturile extreme cântăresc 53% în această decizie, creșterea frecvenței dezastrelor naturale – 54%, iar creșterea nivelului mării – 48%. Cei din sud și din vest sunt aproape la fel de îngrijorați.

„Schimbările climatice fac cu siguranță unele părți din țară să fie mai puțin dorite pentru locuit”, a transmis economistul Daryl Fairweather, de la Redfin, într-un comunicat. „Pe măsură ce americanii părăsesc locurile care sunt frecvent afectate de incendii sau sunt în riscul de a fi inundate, destinațiile care nu prezintă aceste riscuri vor deveni din ce în ce mai competitive și scumpe pentru cei care vor să-și cumpere case.”

Mulți locuitori din orașul Napa, California, s-au mutat după creșterea frecvenței incendiilor din zonă, a arătat agentul local al Redfin Christopher Anderson.

„După ce incendiile au distrus mare parte din Napa în 2017, comunitatea s-a mobilizat și a reconstruit totul, dar când în 2020 incendiile au izbucnit iar, unii au decis pur și simplu să renunțe”, a povestit Anderson. „Am avut o clientă din St. Helena a cărei casă a ars din temelii la ultimul incendiu și numai jumătate din pagubă a fost acoperită de compania de asigurări. S-a mutat la New York.”

79% dintre respondenți au declarat că ar fi ezitanți să se mute într-o zonă în care s-au înmulțit dezastrele naturale, iar 75% – din cauza creșterii nivelului mării. 24% dintre americani nu s-ar muta într-o zonă cu temperaturi extreme nici dacă prețul caselor ar fi chiar și cu 20% mai mic.

Citește și: 

O treime din populaţia lumii ar putea suferi din cauza căldurii extreme până în 2070 – studiu

spot_img

Ultimele știri