Statele Unite părăsesc astăzi oficial Acordul de la Paris

A trecut fix un an de când Donald Trump a anunțat Națiunile Unite intenția ca SUA să părăsească Acordul de la Paris, care are scopul de a limita emisiile de gaze cu efect de seră. Conform protocolului, astăzi este ziua când America părăsește oficial înțelegerea semnată între 200 de națiuni.

Foto: Unsplash

Președintele Donald Trump și-a anunțat prima dată intenția de a părăsi Acordul în 2017 și a înștiințat Națiunile Unite, în mod formal, anul trecut. Trebuia să treacă o perioadă obligatorie de un an până ca retragerea să se întâmple în mod oficial, iar acea perioadă s-a încheiat astăzi.

Când Trump a făcut primele declarații despre acest subiect, în iunie 2017, el a spusva pune capăt „poverilor draconice financiare și economice pe care Acordul le impune țării noastre”.

Statele Unite au emis mai mult dioxid de carbon în atmosferă decât oricare altă țară, de la începutul erei industriale, la jumătatea anilor 1800. Emisiile americanilor au crescut ușor în primii doi ani ai administrației Trump, iar pandemia de anul acesta a dus la o scădere pe termen scurt. Administrația Trump a retras limitările de poluare cu dioxid de carbon impuse de Barack Obama centralelor electrice, mașinilor și operațiunilor cu combustibili fosili.

„Lipsa acțiunii la nivel federal este o problemă serioasă”, a declarat Rachel Cleetus, directoare a departamentelor de climă și energie de la Union of Concerned Scientists.

Potrivit acesteia, costul dezastrelor provocate de schimbările climatice, precum uragane, valuri de căldură și incendii de vegetație este în creștere. În 2020, au fost deja 16 de astfel de dezastre, care au costat fiecare câte un miliard, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration.

Foto: Unsplash

„Schimbările climatice nu sunt o problemă doar de mediu”, a mai spus Cleetus. „Ne amenință economia. Amenință prosperitatea viitorului, starea de bine a generațiilor viitoare.”

Totuși, Statele Unite ar putea să se întoarcă în Acordul de la Paris. Iar Joe Biden, rivalul democrat al lui Trump, a promis să facă parte din nou din această înțelegere dacă va câștiga alegerile. Dacă Biden va formula o astfel de solicitare, SUA ar face parte din nou din Acord abia de la mijlocul lui februarie. Iar țara va avea multe eforturi de depus pentru a îndeplini obiectivele asumate, de a-și reduce emisiile cu 25% până în 2025, față de nivelul din 2005. În prezent, America este aproape de a atinge doar 17% din această țintă.

Statele Unite reprezintă singura țară din cele 200 care au semnat Acordul de la Paris care părăsește această înțelegere.

Citește și: 

Indonezia amenință că va părăsi Acordul de la Paris dacă UE va interzice biodieselul din ulei de palmier

Timmermans: UE nu va ezita să îşi protejeze industria de cei care nu respectă Acordul de la Paris

spot_img

Ultimele știri