SUA si Europa trebuie sa-si reduca productia de biocombustibili

Statele Unite si Europa ar trebuie sa reduca productia de biocombustibili intrucat afecteaza rezervele de hrana in contextul cresterii preturilor la alimente, avertizeaza consilierul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, citat de Reuters.

Biocombustibilii produsi din culturi agricole sunt foarte criticati in ultimele saptamani din cauza ca afecteaza culturile destinate hranii si duc la cresterea preturilor la alimente, inrautatind o criza globala care afecteaza deja milioane de oameni saraci.

„Trebuie sa reducem semnificativ programele de producere a biomcombustibililor”, a declarat Jeffrey Sachs, academician american, consilier al secretarului general al ONU. „Biocombustibilii erau de inteles intr-o perioada a preturilor scazute la alimente si a unor stocuri de hrana mai mari, dar acum nu au sens in conditii de lipsa a hranii la nivel global”, a mai spus acesta.

Preturile ridicate la hrana si combustibil au provocat proteste in tarile sarace ale lumii. Multe guverne au introdus subventii pentru hrana si restrictii la exporturi pentru a face fata costurilor ridicate.

„In Statele Unite, o treime din recoltele de porumb vor ajunge in rezervoarele masinilor anul acesta. Aceasta este o mare lovitura data rezervelor globale de hrana”, a declarat Sachs.

Liderii europeni au promis anul trecut cresterea proportiei de folosire a biocombustibililor in transport de 10% pana in 2020 ca parte a masurilor de combatere a schimbarilor climatice. Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat, luna trecuta, ca obiectivul va fi indeplinit in conditii stricte pentru a nu avea efecte negative pe plan social.

Statele Unite sunt cel mai mare producator mondial de biocombustibili fabricati din culturi de porumb, grau, sfecla de zahar si ulei de palmier. Sustinatorii biocombustibililor sustin ca acestia sunt singura alternativa la combustibilii fosili pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri