Trump a aprobat o metodă de căutare a combustibililor fosili care dăunează vieții marine

in Biodiversitate 7 December 2018 45 Views

Administrația Trump va permite căutarea combustibililor fosili în oceane utilizând o metodă care este foarte periculoasă pentru viața marină, inclusiv pentru mamifere mari ca balenele și delfinii. 

Utilajele folosite trimit explozii de aer o dată la 10-12 secunde în fundul oceanelor pentru a detecta prezența depozitelor de petrol și gaze, non-stop timp de săptămâni sau uneori chiar luni. Această procedură este precursorul a ce ar putea fi prima forare în apele federale din ultimele decenii.

După estimările proprii ale guvernului federal, testarea cu această tehnologie („seismic air guns”) ar putea răni sute de mii de mamifere marine. Un motiv special de îngrijorare îl constituie balena nordică din Atlanticul de Nord, care este pe cale de dispariție. În prezent mai există doar 440 de exemplare, dintre care mai puțin de 100 sunt femele de reproducție.

Cinci operatori au primit aprobare de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA). Ei vor trebui să fie atenți la viața marină în timpul testării și să oprească activitatea dacă observă un grup de specii sensibile, însă daunele considerate neintenționate nu vor fi penalizate.

Oamenii de știință au avertizat că aceste activități rănesc multe specii de vietăți marine, inclusiv broaște țestoase, pești și zooplancton, care este un element vital în lanțul trofic oceanic.

Zgomotul de la explozii poate circula la peste 4000 de kilometri și poate cauza probleme majore pentru unele animale, când încearcă să navigheze sau să se împerecheze.

Green Report Shop Produse ECO

Grupurile de mediu, care împreună cu comunitățile locale au reușit să anuleze planurile pentru forarea în oceanul Atlantic sub administrația Obama, au declarat că vor lupta împotriva acestei decizii.

„Exploziile lor continue pot răni și surzi balene, delfini și alte animale marine, și ei sunt prevestitorii unor riscuri și mai mare asociate cu eventuala exploatare offshore a petrolului și gazului. Căutăm toate uneltele disponibile pentru a lupta împotriva acestei acțiuni ilegale.”, a declarat Steve Mashuda, avocat la Earthjustice.

Douglas Nowacek, expert în impactul zgomotului asupra vieții marine, a depus mărturie în Congres că sunetele, care pot ajunge la 260 de decibeli, sunt comparabile cu situarea în epicentrul unei explozii de grenade, care ar putea să spargă cu ușurințe timpanul uman.

„Multe animale din ocean, în special mamifere marine ca balenele, se bazează pentru supraviețuire pe abilitatea lor de a utiliza sunetul. Pentru aceste animale, sunetul este vital pentru abilitatea lor de a găsi hrană, a localiza alte animale, a evita prădătorii, a se reproduce și, așadar, a supraviețui.”, a declarat Nowacek pentru comitetul de Resurse Naturale.

Numeroase grupuri de mediu, afaceri turistice și de pescuit și politicieni din ambele partide majore s-au opus deciziei lui Trump.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii