Subven╚Ťii de 200 de miliarde de dolari pentru combustibili fosili

in Energie, Poluare 22 September 2015 351 Views

Guvernele ╚Ť─ârilor membre OECD ╚Öi ale altor ╚Ť─âri emergente cheltuie ├«n fiecare an ├«ntre 160 ╚Öi 200 de miliarde de dolari pentru subven╚Ťionarea produc╚Ťiei ╚Öi consumului de combustibili tradi╚Ťionali, conform unui raport publicat ieri de Organiza╚Ťia pentru Cooperare ╚Öi Dezvoltare Economic─â┬á(OECD). Speciali╚Ötii avertizeaz─â c─â aceste practici, desi mai pu╚Ťin ample dec├ót acum 3 ani, ├«ngreuneaz─â lupta ├«mpotriva ┬áschimb─ârilor climatice.

09_22_oecd_lead

“A venit momentul ca ╚Ť─ârile s─â demonstreze c─â iau ├«n serios lupta ├«mpotriva schimb─ârilor climatice, iar stoparea investi╚Ťiilor ├«n combustibilii fosili, extrem de d─âun─âtori, este un bun ├«nceput. Acest nou raport demonstreaz─â nevoia de a renun╚Ťa la politicile actuale, care nu sunt dec├ót ni╚Öte relicve ale unui trecut ├«n care poluarea era considerat─â un efect secundar tolerabil al cre╚Öterii economice”, a declarat Angel Gurria, Secretarul General al OECD.

Acesta mai atrage aten╚Ťia asupra faptului c─â suma cheltuit─â pentru subven╚Ťionarea energiei ob╚Ťinute din combustibili fosili este de aproape 2 ori mai mare dec├ót cea de care ar fi nevoie pentru a ├«ndeplini obiectivele de mediu stabilite la nivel intena╚Ťional.

Subven╚Ťii pentru consumatori, facilit─â╚Ťi pentru industrie

Pentru realizarea raportului, speciali╚Ötii OECD au analizat aproape 800 de proiecte fiscale ╚Öi planuri de cheltuieli folosite de cele 34 de ╚Ť─âri membre OECD ╚Öi de alte 6 ╚Ť─âri cu economii emergente, parte din G20 (Brazilia, China, India, Indonezia, Rusia ╚Öi Africa de Sud).

Au descoperit m─âsuri care ├«ncurajeaz─â produc╚Ťia ╚Öi consumul de enegie ob╚Ťinut─â din surse tradi╚Ťionale, precum reducerea pre╚Ťurilor pentru consumatori casnici sau reducerea costurilor de explorare ╚Öi exploatare pentru companii din sectorul petrolului ╚Öi a gazelor.

Autorii raportului sus╚Ťin c─â guvernele ar fi putut s─â diminueze sprijinul acordat acestei industrii odat─â cu sc─âderea pre╚Ťurilor la petrol din ultimul an, care a redus costurile cu energia electric─â, at├ót pentru consumatorii industriali, c├ót ╚Öi pentru cei casnici.

 

Citește și:

Renun╚Ťarea la combustibili fosili nu ├«nseamn─â sf├ór╚Öitul civiliza╚Ťiei moderne

Pia╚Ťa de carbon a Europei nu ├«ncurajeaz─â renun╚Ťarea la combustibili fosili

Ziare.com: UE vrea sa scoata din orase masinile pe combustibili fosili pana in 2050 

Comentarii

comentarii