Comisia Europeană: UE continuă acordarea de subvenții masive pentru combustibili fosili

Uniunea Europeană continuă să acorde subvenții masive pentru companiile de combustibili fosili, avertizează Comisia Europeană într-un nou raport.

Conform raportului publicat la începutul lunii ianuarie, subvențiile pentru cărbuni, petrol și gaze în Uniunea Europeană au rămas la aproximativ același nivel ca în 2008. Marea Britanie oferă cele mai multe subvenții, cheltuind 12 miliarde de euro pe an pentru a susține combustibilii fosili, față de doar 8.3 miliarde de euro cheltuiți pe energie regenerabilă.

Pe lângă Marea Britanie, Franța, Olanda, Suedia și Irlanda au oferit mai multe subvenții pentru combustibili fosili decât pentru energie regenerabilă.

Germania, Spania și Italia au acordat mai multe subvenții pentru energie regenerabilă decât pentru combustibili fosili. În topul listei este Germania, care a oferit 27 de miliarde de euro pentru energie regenerabilă, aproape de trei ori mai mult decât cele 9.5 miliarde de euro pentru combustibili fosili.

Italia ar putea acorda subvenţii de zece miliarde dolari pentru a avea un milion de vehicule electrice pe şosele

Conform Eurostat, în 2016 energia regenerabilă a primit 45% dintre subvențiile acordate de UE pentru sectorul energetic, iar combustibilii fosili au primit 33%.

Valoarea totală a subvențiilor pentru combustibili fosili în UE se ridică la 55 de miliarde de euro în 2016.

Conform raportului, UE realizează politici pentru a reduce emisiile de carbon și a se încadra în țintele stabilite în cadrul Acordului de la Paris.

„Cu toate acestea, în ciuda angajamentelor internaționale realizate în contextul G20 și G7, subvențiile pentru combustibili fosili în UE nu au scăzut. Politicile UE și cele naționale ar putea avea nevoie de consolidare pentru a renunța la asemenea subvenții.”

Ipek Gencsu, expert în subvenții la Overseas Development Institute (ODI), a declarat că suma totală este foarte ridicată, dat fiind faptul că ne apropiem de termenele limită pentru unele dintre promisiunile privind renunțarea la combustibili fosili.

spot_img

Ultimele știri