ONU g─âzduie╚Öte prima conferin╚Ť─â organizat─â de copii. Tema ├«nt├ólnirii va fi cur─â╚Ťarea oceanelor de plastic

in Biodiversitate 13 June 2018 14 Views

Primul Summit al Copiilor care va aborda tema cur─â╚Ť─ârii oceanelor de plastic va avea loc la sediul ONU din Viena. ├Änt├ólnirea este organizat─â de ONG-ul ÔÇŁKids Save OceanÔÇŁ (Copiii salveaz─â oceanul – n.r.) ╚Öi de ONU, prima astfel de organiza╚Ťie care a rugat copiii s─â lucreze ├«mpreun─â pentru a cre╚Öte nivelul de con╚Ötientizare a problemei┬ápolu─ârii oceanelor de c─âtre adul╚Ťi ╚Öi guverne.
Data summitului a fost stabilit─â pentru 22 iunie 2018 ╚Öi va avea loc la Centrul Interna╚Ťional din Viena, sediul central al ONU din capitala Austriei, unde sute de copii cu v├órste ├«ntre 12 ╚Öi 16 ani din fiecare col╚Ť al lumii se vor ├«nt├ólni pentru a participa la diferite proiecte cu un singur obiectiv: s─â ├«ndemne la o ac╚Ťiune global─â pentru cur─â╚Ťarea oceanelor. Pentru a face acest summit oficial, va fi elaborat─â o declara╚Ťie privind poluarea oceanic─â, o list─â a priorit─â╚Ťilor care va fi trimis─â fiec─ârui guvern din lume.
Totul a început la o școală din Viena, unde profesorul american Peder Hill, care predă artele, a reușit să îi impresioneze pe elevii săi cu privire la poluarea marină.

Copiii au convenit la clas─â s─â creeze ceva frumos ╚Öi simbolic folosind de╚Öeurile de plastic care polueaz─â oceanele ╚Öi au decis s─â construiasc─â o balen─â folosind sticle de plastic. A╚Öa cum ╚Öi elevii profesorului Hill au aflat, mai mult de cinci miliarde de buc─â╚Ťi de plastic se g─âsesc ├«n oceanele noastre. 269.000 de tone plutesc, ├«n timp mai mult de patru miliarde de fibre microplastice din plastic pentru fiecare kilometru p─âtrat se g─âsesc ├«n apele de mare ad├óncime. Aceast─â cium─â afecteaz─â flora ╚Öi fauna marin─â, iar situa╚Ťia se ├«nr─âut─â╚Ťe╚Öte zilnic.

├Än februarie, copiii au luat parte la o alt─â ini╚Ťiativ─â simbolic─â: un eveniment de pictur─â pe fa╚Ť─â, organizat ├«n parteneriat cu ╚Öcoala austriac─â de machiaj din Viena. Chipurile lor au devenit o palet─â de culori care a reprezentat suferin╚Ťa a milioane de creaturi marine afectate de tone de plastic ╚Öi de de╚Öeuri care polueaz─â oceanul. ╚Üestoase, pe╚Öti, pinguini ╚Öi ra╚Ťe care sunt nevoite s─â ├«nghit─â obiecte care par a fi alimente ╚Öi care ├«ncearc─â s─â se elibereze de plasele de care adesea se ├«ncurc─â.

Gravitatea acestei probleme a impresionat imediat elevii lui Hill ╚Öi, dup─â finalizarea balenei de plastic, au sim╚Ťit nevoia de a continua s─â lucreze la aceast─â problem─â. Aceast─â dorin╚Ť─â a condus la o idee minunat─â: organizarea primului Summit al Copiilor la ONU ╚Öi denumirea acestuia ÔÇŁThe Last WhaleÔÇŁ (Ultima Balen─â – n.r.) ├«n onoarea balenei de la care a ├«nceput totul. Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite a salutat ideea ╚Öi a colaborat cu ╚Öcoala pentru a da copiilor o voce.

Balena de plastic creată de elevi va fi instalată la locul de desfășurare a summit-ului din Viena și va fi apoi mutată în cel mai mare acvariu din Austria, Haus des Meeres.

De asemenea, o serie de ingineri IT voluntari din ├«ntreaga lume au creat o aplica╚Ťie┬ápentru a instrui copiii ╚Öi profesorii deopotriv─â cu privire la problema polu─ârii oceanice. Fatechanger – func╚Ťioneaz─â ╚Öi ca un instrument de┬áde a contacta institu╚Ťiile pentru a ob╚Ťine informa╚Ťii sau de a semnala probleme.

 

Fotografiile apar╚Ťin Kids Save Ocean.

Citește și: Ocean Cleanup, un sistem care va colecta eficient plasticul din oceane

ONU se angajeaz─â s─â opreasc─â poluarea cu plastic a oceanelor

Milioane de buc─â╚Ťi de plastic, descoperite pe o insul─â nelocuit─â din Oceanul Pacific

Comentarii

comentarii