Summitul de la ONU, in presa de azi

in Legislatie 26 September 2007 83 Views

Jurnalul National: ONU cere mai multa responsabilitate

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a strans la New York pe liderii lumii – sef de stat si de guvern, factori politici, economici, specialisti in domeniul mediului – pentru a le cere sa fie mai respon-sabili in lupta cu incalzirea globala.

Cel putin 150 de tari si-au trimis reprezentanti la sediul ONU din New York pentru a lua parte la cea mai de amploare intalnire la nivel inalt pe tema schimbarilor clima¬tice, intitulata "Viitorul este in mainile noastre: schimbarile climatice, o provocare pentru liderii nostri". Reuniunea, desfasurata in ajunul celei de-a 62-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, a adunat specialisti in mediu, sefi de stat si de guvern din mai multe tari ale lumii, lideri politici si economici

KYOTO. Participantii au convenit ca este nevoie de un efort global pentru a fi inlaturate rapid efectele incalzirii globale, tot mai vizibile in ultima perioada. In context, liderii tarilor europene au facut apel pentru reducerea la jumatate a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2050. Uniunea Europeana, lider incontestabil in lupta globala cu schimbarile climatice, urmeaza sa faca o serie de presiuni pentru a se ajunge la un acord international in ceea ce priveste realizarea unor progrese reale in acest domeniu.
De altfel, la urmatoarea conferinta de mediu, anuntata pentru inceputul lui decembrie, europenii isi vor prezenta toate aceste soli¬citari in fata celorlalte tari parti¬cipante. Cu aceasta ocazie, ar trebui sa se stabileasca si un calendar al negocierilor care ar duce, la sfarsitul lui 2009, la un acord pentru accelerarea si accentuarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, aminteste agentia NewsIn. Odata ratificat, acordul va succeda primei faze a Protocolului de la Kyoto, care expira la sfarsitul lui 2012. Acest tratat este pus sub semnul intrebarii dupa ce, in 2001, Statele Unite, cea mai poluanta tara din lume, au anuntat ca nu vor ratifica Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera. Protocolul nu este deloc rentabil pentru presedintele Bush, care si-a exprimat cu fermitate opozitia fata de stabilirea unor plafoane constrangatoare impuse de normele stabilite la Kyoto la sfarsitul anilor ’80.

MAI MULTE FAPTE. "Mi-ar placea sa vad ca o majoritate de state se angajeaza sa consolideze tratatul actual in loc sa-l reinventeze", a declarat pentru AFP Steve Sawyer, secretar general al Consiliului International pentru Ener¬gie Eoliana, un grup cu sediul la Bruxelles care militeaza pentru aceasta energie alternativa. "Reinventarea Kyoto va lua zece ani de negocieri si nu avem timp", a mai spus Sawyer.

Al si Arnie

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger, al carui stat – California – se afla in fruntea statelor americane care incearca sa combata incalzirea planetei, le-a spus celor prezenti la reuniunea de la New York ca respon¬sabilitatea de a confrunta schimbarile climatice nu apartine doar tarilor cu dare de mana, ci si statelor sarace. "Consecintele schimbarii climei sunt atat de presante, incat nu mai conteaza cine este de vina pentru ceea ce s-a intamplat in trecut", a declarat republicanul. Prezent si el la dezbateri, fostul vicepresedinte al SUA, demo¬cratul Al Gore, a propus reu¬niuni la nivel inalt la fiecare trei luni, incepand din 2008 pana cand va fi elaborat un plan pentru reducerea emisiilor de gaze.

Ah, reputatia!

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a surprins din nou opinia publica declarand ca incalzirea globala nu este un fenomen real. Intr-o intalnire recenta, Klaus, economist de profesie, a afirmat ca ridicarea temperaturii globale este "minima in comparatie cu evolutia istorica si neglijabila in termenii impactului asupra fiintelor umane". Pentru presedinte, costurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ar avea efecte negative asupra cresterii economice mondiale. Declaratiile lui Klaus l-au suparat pe ministrul ceh al Mediului, Martin Bursik, care a declarat ieri ca discursul lui Klaus ar putea diminua pozitia Cehiei in cadrul negocierilor privind incalzirea globala si la nivel international.

Laude

Prezent la New York, mi¬nistrul roman al Mediului, Attila Korodi, a insistat in declaratia sa asupra cadrului general in domeniul schimbarilor climatice. El a vorbit si despre actiunile Romaniei in ceea ce priveste participarea la aplicarea mecanismelor flexibile ale Protocolului de la Kyoto, in particular pe mecanismul "Implementare in comun", evidentiind experienta noastra in implementarea unor proiecte care au avut ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin reabilitarea unor sisteme de incalzire centralizata si transformarea acestora de la utilizarea combustibililor fosili la utilizarea surselor regenerabile de energie, cu beneficii sociale si de mediu aditionale.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Adevatul: Bush a chiulit de la discutia despre clima

La conferinta internationala de mediu desfasurata la New York, liderii mondiali si-au sustinut pozitiile divergente in legatura cu schimbarile climatice. In cadrul summitului de mediu de la New York, parerile privitoare la necesitatea unei actiuni rapide impotriva incalzirii globale au fost impartite, iar presedintele Statelor Unite a lipsit pur si simplu de la intalnirea internationala.

Ban Ki – Moon, secretarul general al ONU, Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei, si Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, au fost de parere ca atat statele dezvoltate, cat si cele in curs de dezvoltare trebuie sa se solidarizeze si sa actioneze imediat impotriva incalzirii globale din ce in ce mai primejdioase.

Dar Cehia nu crede in incalzirea globala

Presedintele ceh, Vaclav Klaus, prezent la intalnire, a pus efectiv la indoiala existenta fenomenului de incalzire globala. El a afirmat, de la tribuna, ca aceasta crestere a temperaturii la nivel planetar este "minima in comparatie cu evolutia istorica si practic neglijabila in termenii impactului asupra fiintelor umane". El a acuzat Grupul Interguvernamental pentru incalzirea climatica al ONU (IPCC) de "monopol partizan" si a solicitat ONU sa formeze un grup paralel de experti, care sa prezinte rapoarte pe aceeasi tema. In privinta expertilor, ONU nu duce lipsa, in conditiile in care IPCC reuneste in jur de 2.000 de specialisti in diferite domenii, in studiul atmosferei, al fundului oceanului, al despaduririi si al economiei.

George W. Bush a evitat intalnirea

Daca Vaclav Klaus a contestat existenta fenomenului de incalzire planetara, presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a lipsit pur si simplu de la summitul international de mediu.

In aceste conditii, Hilary Benn, secretarul de mediu al Marii Britanii, si-a manifestat indignarea si a indemnat Statele Unite sa se alature demersului global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cat mai curand. "Este cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodata omenirea si trebuie sa ne implicam toti, inclusiv cea mai dezvoltata economie din lume, Statele Unite.

Daca acest lucru nu se va intampla, atunci nu vom evita altfel schimbarea climatica", a adaugat secretarul britanic. Desi presedintele american a renuntat la scepticismul sau in legatura cu schimbarile climatice provocate de poluare, Bush crede in continuare ca fiecare tara ar trebui sa semneze astfel de acorduri intr-un mod voluntar.

Ministrul roman, despre innoirea parcului auto

La summitul pe probleme de mediu din New York au participat 150 de state si 80 de sefi de stat si de guvern. Din partea Romaniei a fost prezent Attila Korodi, ministrul mediului, care a povestit experienta Romaniei privind schimbarea parcului auto si facilitatile oferite de guvern in acest sens. La sfarsitul acestui an, va avea loc la Bali, in Indonezia, o noua conferinta internationala pe tema schimbarii climatice. Atunci se va adopta un nou acord privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, care expira in 2012, intalnirea de luni avand caracter pregatitor.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Comentarii

comentarii