Summitul Tinerilor 2019, un festival al ideilor și despre mediu

În perioada 23-27 octombrie 2019 va avea loc, la Iași, Summitul Tinerilor, un eveniment de învățare, dezbatere, decizie, un festival al ideilor. Vor fi abordate teme precum viitorul muncii, democrația, dar și criza climatică.

Cea de-a patra ediție a Summitului Tinerilor, un eveniment dedicat sectorului de tineret din România, va aborda patru teme de interes major pentru prezentul și viitorul societății: „Viitorul muncii”, „Orașe tinere”, „Democrația, acum și mâine” și „Tinerii și criza climatică și ecologică”.

„Susținem viziunea tinerilor și ne dorim să le punem la dispoziție instrumentele necesare pentru a se dezvolta și pentru a-și apăra convingerile. Noi, tinerii, avem energia și dorința de implicare necesare pentru a croi un viitor sustenabil”, a declarat Mihai Dragoș, Președintele Consiliul Tineretului din România.

„La nivel global, sustenabilitatea și perspectivele de viitor ale umanității sunt puse sub semnul întrebării. Schimbările climatice și efectele tehnologiei asupra viitorului pieței muncii devin teme cruciale pentru prezent și viitor, iar modelele de guvernare democratică a societăților sunt frecvent contestate. Orașele reprezintă tot mai mult puterea inovării și asumării unor pași curajoși în adresarea unora dintre aceste provocări”, au transmis organizatorii pe pagina de Facebook.

Instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale, companiile și grupurile informale interesate sunt invitate să se înscrie pentru a organiza ateliere în cadrul evenimentului. Partenerii pot propune ateliere de formare, dar și ateliere informale și recreative în completarea sesiunilor tematice, până la data limită de 26 septembrie 2019.

„Cea de-a patra ediție a Summitului Tinerilor reprezintă dovada că tinerii sunt mai prezenți și mai activi ca niciodată în dorința lor de implicare în comunitate. Numărul participanților este în creștere de la an la an”, a declarat Tudor Ogner, Președintele Federației Tinerilor din Cluj.

Tinerii interesați  se pot înscrie completând formularul disponibil aici până la 1 octombrie.

„Ne dorim ca prin demersul nostru să îi motivăm pe tineri să preia inițiativa și să se implice în dezvoltarea comunităților în care trăiesc. Tinerii au potențialul de a schimba viitorul prin determinare și prin acțiuni concrete, iar Capitala Tineretului este un program dedicat lor și este, totodată, un prim pas către România pe care și-o doresc și pe care o merită”, a declarat Nicoleta Deliu, Director al Departamentului Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare, BCR.

„Milenialii și generația Z își doresc un stil de viață echilibrat, stabilitate financiară, locuri de muncă stabile și un climat politico-economic oportun. Pentru a ne păstra tinerii în țară, este necesar să le asigurăm condițiile unui trai modern și să conlucrăm pentru ca România să aibă din ce în ce mai multe orașe tinere sustenabile”, a declarat András Farkas – Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru programul Capitala Tineretului din România.

Summitul Tinerilor se va încheia cu Gala Tineretului, în cadrul căreia va fi anunțat orașul care va deține titlul de Capitala Tineretului din România 2020-2021.

Despre Capitala Tineretului din România

Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. 

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care deține acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.

Co-inițiatorii programului sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), entități care împreună formează Comisia de Guvernață pentru Programul Capitala Tineretului din România. Un juriu independent format din reprezentanți ai unor instituții publice, mediul privat de afaceri și organizații neguvernamentale este responsabil cu evaluarea dosarelor de candidatură și selecția orașului câștigător.

spot_img

Ultimele știri