Un supermarket britanic vrea să renunțe la ambalajele din plastic ale produselor proprii, până în 2023

in Business, Poluare 16 January 2018 69 Views

Iceland este un lanț de supermarketuri cu peste 800 de locații în Marea Britanie și alte 47 în 14 țări din lume. Reprezentanții companiei au anunțat recent că vor să renunțe complet la a folosi plastic pentru ambalarea produselor marcă proprie, în următorii 5 ani. Ambalajele din plastic ar urma să fie înlocuite cu pungi și tăvițe din hârtie și materiale organice.

plastic ambalaje din plastic iceland

Directorul general al lanțului, Richard Walker, a justificat demersul asumat:

Lumea s-a trezit într-un plin flagel al materialelor plastice. Un camion de plastic intră în oceane în fiecare minut, provocând daune ireparabile asupra mediului marin și în final asupra umanității – întrucât cu toții depindem de oceane pentru a supraviețui. […] Este datoria retailerilor, ca principali contributori la generarea și poluarea cu deșeuri de ambalaje plastice, să ia atitudine și să își asume o schimbare radicală.

Pe lângă prevenirea punerii pe piață a unor produse cu ambalaje din plastic, conducerea Iceland vrea să faciliteze și reciclarea deșeurilor produse în urma consumului tuturor produselor comercializate în magazinele sale. De aceea, a promis că toate ambalajele produselor vor fi reciclabile, dar și că va susține scheme de tipul „returnarea garanției” pentru ambalaje precum PET-urile.

Lanțul de supermarketuri a eliminat deja paiele din plastic produse ca marcă proprie și va folosi în scurt timp tăvițe din hârtie pentru câteva sortimente de mâncăruri.

Decizia Iceland a fost luată în urmă unui sondaj aplicat pe 5.000 de consumatori. Peste 80% dintre respondenți au declarat că ar susține magazinul în demersul de a deveni „plastic-free”. De asemenea, anunțul a venit la doar câteva zile după ce guvernul britanic și-a asumat public să elimine complet deșeurile de plastic evitabile, până în 2042. ONG-urile de mediu s-au declarat însă sceptice, spunând că planul este mult prea permisiv, formulările sunt prea vagi, iar textul nu prevede obligații, ci doar recomandări.

Comentarii

comentarii