Supradepozitarea de┼čeurilor electronice din Tailanda a transformat ┼úara ├«n groapa de gunoi a planetei

in Business, Poluare 5 July 20188 Views

Tailanda este o ╚Ťar─â care are ├«n privin╚Ťa mediului ni╚Öte legi foarte lejere, astfel c─â a devenit un teren de dumping pentru de╚Öeurile electronice ├«n ultimele ╚Öase luni, ├«ns─â autorit─â╚Ťile vor s─â stopeze acest fenomen, tem├óndu-se c─â ╚Ťara va deveni “groape de gunoi a lumii”. Implica╚Ťiile globale ar putea fi enorme.

Se estimează că aproximativ 50 de milioane de tone de deșeuri electronice sunt create în fiecare an numai în UE, în timp ce Asia de Sud-Est primește deșeuri toxice atât din UE, cât și din SUA și Japonia.

Jurnali╚Ötii britanici de la The Guardian au vizitat de cur├ónd o fabric─â┬á├«n provincia Samut Prakan, la sud de Bangkok, care a fost recent ├«nchis─â pentru c─â func╚Ťiona ilegal. Jurnali╚Ötii au descoperit mun╚Ťi de imprimante realizate de Dell ╚Öi HP, televizoarele Daewoo ╚Öi unit─â╚Ťile de calculatoare Apple ce au fost stivuite la ├«n─âl╚Ťime, ├«n imediata apropiere a gr─âmadei de tastaturi compacte, rutere ╚Öi copiatoare. Etichetele arat─â c─â de╚Öeurile provin ├«n principal din str─âin─âtate.

Pentru localnici, este neclar de ce Thailanda ar trebui s─â ia aceste de╚Öeuri. Fabrica Samut Prakan este situat─â ├«n mijlocul a sute de ferme de creve╚Ťi ╚Öi exist─â preocup─âri c─â ar fi otr─âvit peisajul, f─âr─â protec╚Ťie sau supraveghere a mediului ├«nconjur─âtor, potrivit The Guardian.

Până la începutul acestui an, China a fost un destinatar voluntar al deșeurilor electronice din lume, pe care le-a reciclat în niște fabrici imense. Potrivit ONU, 70% din toate deșeurile electronice ajungeau în China.

Dar, ├«n ianuarie, dup─â ce a calculat c─â impactul asupra mediului dep─â╚Öea cu mult profitul pe termen scurt, China ╚Öi-a ├«nchis por╚Ťile pentru aproape toate de╚Öeurile str─âine. Aceast lucru a provocat o criz─â global─â, nu doar pentru de╚Öeuri electronice, ci ╚Öi pentru de╚Öeurile de plastic, mai spun jurnali╚Ötii britanici.

├Än acest context au intervenit ╚Ť─âri asiatice, cum ar fi Thailanda, Laos ╚Öi Cambodgia. ├Äncep├ónd cu luna ianuarie, oamenii de afaceri chinezi au ├«ncercat s─â deschid─â ├«n Thailanda aproximativ 100 de fabrici de reciclare a materialelor plastice ╚Öi electronice.

Tailanda a început să ia măsuri pentru a stopa valul de deșeuri

Cu toate acestea, dup─â cinci luni ├«n care importurile de de╚Öeuri electronice au crescut p├ón─â ├«n prezent la 37.000 de tone p├ón─â ├«n prezent (mult mai mult se crede c─â au intrat ilegal), Thailanda a devenit prima ╚Ťar─â din Asia de Sud-Est care a urmat exemplul Chinei ├«n problema e-de╚Öeurilor ilegale care vin ├«n ╚Ťar─â.

“Deja avem prea multe de╚Öeuri electronice aici ├«n Thailanda. Nu este povara noastr─â s─â aducem aceast─â poluare din restul lumii la urm─âtoarea genera╚Ťie de oameni din Thailanda “, a declarat ╚Öeful adjunct al poli╚Ťiei din Thailanda, Wirachai Songmetta.

Songmetta, care a condus raiduri la mai mult de 26 de fabrici ilegale de de╚Öeuri electronice ├«n ultimele s─âpt─âm├óni, a descris unele dintre siturile de reciclare drept “├«nsp─âim├ónt─âtoare”, cu metode primitive ╚Öi contaminatoare folosite pentru a extrage metale valoroase din electronice, ├«n timp ce restul este aruncat ├«n incineratoare mari care pompeaz─â fumul toxic ├«n atmosfer─â.

“Aceste fabrici polueaz─â mediul din cauza tuturor metalelor grele din de╚Öeurile electronice, cum ar fi plumbul ╚Öi cuprul, care pot otr─âvi solul ╚Öi apa”, a spus el. “De asemenea, fabricile ard plasticul, care aduce fumul toxic ├«n aer. Deci, este foarte periculos pentru oamenii din Thailanda care locuiesc ├«n apropierea acestor fabrici. “

├Än timp ce cuv├óntul ÔÇŁreciclareÔÇŁ sugereaz─â a face bine pentru planet─â, de fapt, majoritatea instala╚Ťiilor de reciclare a de╚Öeurilor electronice implic─â un proces murdar ╚Öi toxic pentru a extrage plumbul ╚Öi cuprul, care provoac─â mari pagube mediului ├«nconjur─âtor. Plasticcul din aceste e-de╚Öeuri, cum ar fi carcase de ecran de calculator, con╚Ťine, de asemenea, cantit─â╚Ťi mari de substan╚Ťe ignifuge, care sunt otr─âvitoare dac─â sunt arse sau reciclate ├«n ambalaje ieftine de produse alimentare, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n unele fabrici.

Ofi╚Ťerii vamal thailandezi trimit ├«napoi din 20 de containere de de╚Öeuri electronice pe zi, care ajung ├«n porturile ╚Ť─ârii, iar ├«n urm─âtoarele dou─â luni Guvernul inten╚Ťioneaz─â s─â adopte o legisla╚Ťie care s─â interzic─â introducerea ├«n Thailanda a de╚Öeurilor electronice ╚Öi a de╚Öeurilor de plastic str─âine, potrivit The Guardian.

├Äns─â cu ╚Ť─âri precum SUA ╚Öi Marea Britanie, care se bazeaz─â deja pe Asia de sud-est pentru a ridica de╚Öeurile electronice ╚Öi de╚Öeurile de plastic ├«n urma interdic╚Ťiei Chinei – doar ├«n ultimele patru luni, exporturile de plastic din Thailanda c─âtre Marea Britanie au crescut de cincizeci de ori. ├Än Hong Kong ╚Öi Singapore, unde cea mai mare parte a de╚Öeurilor electronice din lume este trimis─â ├«nainte de a fi transferat─â c─âtre ╚Ť─ârile mai pu╚Ťin dezvoltate, exist─â deja o cantitate restant─â de de╚Öeuri electronice ├«n containerele de transport maritim. Dac─â ╚Ť─ârile din Asia de Sud-Est nu o iau, nu are unde s─â mearg─â.

Jurnali╚Ötii britanici au stat de vorb─â cu┬áJim Puckett, din cadrul Re╚Ťelei de ac╚Ťiune de la Basel, care lucreaz─â la nivel mondial pentru a aborda problema de╚Öeurilor toxice. Acesta din urm─â a declarat c─â, pe termen scurt, o interdic╚Ťie din partea Thailandei “ar duce ├«n mod inevitabil la ╚Ť─ârile care recurg la modalit─â╚Ťi perverse de a sc─âpa de de╚Öeurile lor electronice s─â-l elimine ├«n locuri ├«ngrozitoare ╚Öi s─â le inciner─âm cu totul “. El a subliniat ├«ns─â c─â pe termen lung interdic╚Ťia privind importurile de de╚Öeuri electronice ├«n regiune este “extrem de necesar─â”.

“Locuri precum America ╚Öi Europa trebuie s─â-╚Öi dea seama c─â vor trebui s─â ├«nceap─â s─â ├«╚Öi recicleze propriile de╚Öeuri electronice ╚Öi s─â opreasc─â ├«nl─âturarea efectelor negative de la nord la sud. Dac─â ne va lovi o criz─â, sper─âm c─â acest lucru va face aceste ╚Ť─âri s─â se g├óndeasc─â cum s─â fie mai curate ╚Öi mai eficiente cu privire la aceste de╚Öeuri pe care le producem la o asemenea amploare enorm─â ╚Öi, ├«n sf├ór╚Öit, s─â ne asum─âm o anumit─â responsabilitate”, a concluzionat Puckett.

Comentarii

comentarii