Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sursele alternative de energie

text de Razvan Calin

Conform strategiei energetice prezentate luna aceasta la CSAT si Guvern de catre ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, 33% din cuantumul energiei electrice trebuine sa fie produs pe baza unor resurse regenerabile.

"Una dintre prioritatile mele este legata de dezvoltarea energiilor neconventionale, iar aici ma refer la energia eoliana, la biomasa si la energia solara. Romania are ca tinta atingerea unui procent de 33% din generarea de energie electrica prin resursele regenerabile", a declarat pentru Green Report, ministrul Varujan Vosganian.

Pentru realizarea strategiei de reactualizare a structurii energiei electrice, este foarte important sa se tina cont de mai multe capitole. Unul dintre acestea ar fi respectarea calendarului privind punerea in functiune a Reactorului 2 de la Cernavoda. Avand o capacitate de productie de pana la 700 de megawati ora, se estimeaza ca Reactorul 2 ar putea acoperi circa 9% din consumul national. Cumuland energia produsa de cele doua reactoare de la Cernavoda este posibil ca 17%-18% din energia consumata in Romania sa provina doar de la aceste reactoare – estimare pozitiva atat din perspectiva costurilor de productie mai scazute cat si din perspectiva protectiei mediului, poluarea fiind mai redusa decat in cazul energiei rezultate din arderea carbunelui.

Foarte importanta este, de asemenea, diversificarea surselor de aprovizionare din exterior. La acest punct, o principala orientare va fi catre sectorul reprezentat de importurile de hidrocarburi din Marea Caspica si de gaze din Africa de Nord. Totodata, Ministrul a subliniat reorientarea catre Rusia ca furnizor de energie, insa a dorit sa puncteze necesitatea ca aceasta sa adapteze preturile la conditiile Romaniei. Reevaluarea strategiei privind energia si concentrarea pe posibilitatile de utilizare a energiei alternative sunt actiuni conforme cu directia trasata in domeniu la nivel european.

"Strategia privind dezvoltarea sectorului resurselor regenerabile de energie va fi inclusa in strategia energetica a tarii noastre pentru urmatorii ani. Aceasta strategie va fi finalizata dupa ce va fi prezentata strategia energetica a Uniunii Europene, pentru a fi pe deplin armonizata cu documentul de la Bruxelles", a mai adaugat Vosganian.

Interesul pentru implementarea productiei de energie pe baza surselor regenerabile se reflecta si in activitatile intreprinse de companii. HIDROELECTRICA SA intentioneaza sa produca energie electrica din surse eoliene si va comanda un studiu care sa identifice zonele cu potential in acest sens. Anul trecut, aproximativ 4 milioane de euro au fost alocati ca fonduri pentru sustinerea dezvoltarii sectorului energiei eoliene.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri