Sursele regenerabile au redus în patru ani prețul de producție al energiei cu 33%, dar consumatorii plătesc cu 10% mai mult

În ultimii patru ani prețul producției pentru energia electrică a scăzut cu 33% datorită capacităților de producție a energie din surse regenerabile, însă, cu toate acestea, factura consumatorilor finali a crescut cu 10%, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

renewable-dark

În iunie 2012, prețul producției de energie electrică era undeva la 270 de lei pe MWh, iar în 2016 a coborât la o medie de circa 150 de lei. Vorbim de o scădere cu o treime a prețului de producere a energiei. Viața a demonstrat că proiecția noastră a fost corectă. Atunci când intră 100 de MWh producție de energie regenerabilă în sistem, prețul scade cu 1,5 euro pe MWh”, a declarat Iulian Iancu.

Acesta a subliniat că, cu toate acestea, prețul plătit de consumatorii finali a crescut cu 10% în această perioadă, din cauza tarifului de distribuție, de transport și de furnizare, plus taxele și accizele care reprezintă jumătate din prețul final.

România, în 2008, a promovat legislația privind sursele regenerabile de energie. De atunci și până astăzi, ați auzit în spațiul public foarte multe critici la adresa surselor regenerabile. Ba mai mult, au fost guverne care au făcut o greșeală capitală după părerea mea, au așezat cap în cap tehnologiile, respectiv tehnologiile din energia convențională, cu cele din energia regenerabilă, dând vina unii pe alții pentru situația lor din piață. O greșeală fundamentală, pentru că nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este demonstrată de asumarea publică de către toate statele europene, printr-un tratat semnat și de România în 17 martie 2007, în care țara noastră și toate statele membre au spus că o să avem, până în 2020, 20% energie regenerabilă din total consum de energie”, a susținut Iancu.

spot_img

Ultimele știri