Sute de activiști climatici au adus un ultim omagiu unui ghețar elvețian care va dispărea în următorul deceniu

in Schimbări Climatice 25 September 2019 82 Views

Sute de activiști climatici și-au prezentat omagiile în fața unui ghețar elvețian care va dispărea în următorul deceniu.

Ghețarul Pizol se află în Alpii Glarus din estul Elveției, la o înălțime de aproximativ 2.600 metri și va dispărea complet până în 2030. Ghețarul se întinde acum pe doar 0.06 kilometri pătrați, o fracțiune din dimensiunea sa înregistrată în 1987, de 0.32 kilometri pătrați. Acum patru ani, dimensiunea sa ajunsese la 0.1 kilometri pătrați, conform Global Glacier Change Bulletin.

Un eveniment similar a avut loc în această vară în Islanda, unde activiștii au comemorat topirea ghețarului Okjokull, primul pe care țara nordică îl va pierde.

Matthias Huss, glaciolog la universitatea ETH Zurich, s-a adresat oamenilor care s-au adunat să omagieze ghețarul, declarând că topirea sa este „ca moartea unui bun prieten.”

Pe teritoriul Elveției se află aproximativ 1500 de ghețari. În țară, activismul climatic este în creștere. Zeci de oameni au fost arestați anul acesta după ce au blocat accesul în bănci elvețiene, responsabile pentru finanțarea proiectelor de energie bazate pe combustibili fosili.

Oamenii au început o petiție numită “Inițiativa Ghețarului”, adunând 120.000 de semnături. Astfel, autoritățile ar putea vota în curând pentru neutralitate din punct de vedere al carbonului.

„Nu mai putem salva ghețarul Pizol. Haideți să facem tot ce putem, pentru a le arăta copiilor și nepoților noștri un ghețar aici în Elveția peste o sută de ani.”, a declarat Huss.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii