Tăieri ilegale cu prejudiciu de peste un milion de lei în județul Bacău

Nouă persoane, sub directa coordonare a unui primar de comună din județul Bacău, au constituit un sistem de natură a permite tăierea fără drept şi valorificarea masei lemnoase rezultate din suprafeţele de fond forestier aflat în proprietate public-privată, prejudiciul cauzat fiind în cuantum de 1.000.000 lei, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu ofiţeri ai  Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, efectuează în cursul zilei de astăzi 12 de percheziţii domiciliare pe raza județului Bacău la sediul unor instituţii publice şi societăţi comerciale, precum şi la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tăiere fără drept de arbori şi sustragere fără drept de arbori”, se arată în comunicatul PÎCCJ.

42% din tăierile ilegale depistate în 2016 au fost semnalate de cetățeni

La nivel național, în 2006, au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi, potrivit unui raport Greenpeace România. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 (42%) au fost identificate de cetățeni.

Dintre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri identificate de tăieri ilegale, pe primul loc se află județul Mureș cu 1057 de cazuri (11%), urmat de Brașov – 664 de cazuri (7%) și Olt  – 605 cazuri (6%).

Ca volum de lemn tăiat ilegal, raportul Greenpeace România arată că din județele Maramureș, Iași și Cluj au dispărut cele mai mari cantități de lemn, cele trei județe înregistrând 52% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național.

Cu o medie de 14,82 m³ pe caz, prejudiciul total estimat de autorități, în perioada 2015-2016, este de 39.475.235,29 lei (aproximativ 9 milioane de euro), iar cele mai mari prejudicii au fost înregistrate în județul Maramureș (17.966.536 lei, reprezentând 45,59% din valoarea totală la nivel național).

spot_img

Ultimele știri