Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Taierile ilegale depasesc un milion de metri cubi anual

Taierile ilegale din Romania depasesc anual un milion de metri cubi (m3), a declarta, joi, in cadrul unei conferinte, ministrul delegate pentru Paduri, Ape si Piscicultura, Lucia Varga.

In primele 9 luni din 2013 s-a constat o crestere de patru ori a volumului taierilor ilegale, comparative cu perioada similara din 2012. Cantitatea ilegala depistata in urma controalelor a fost de peste 843.000 m3, fata de 194.000 m3 cat a fost depistata in 2012. Aceasta se traduce prin faptul ca inspectoratele silvice au inceput sa descopere neregulile reale. Au dat primele semen de eficientizare. Mai avem drum lung pana sa fiu multumita de activitatea lor”, a declarat Lucia Varga.

Aceasta a adaugat ca amenzile acordate s-au cifrat la peste 10,5 milioane de lei.

Potrivit ministrului delegat, potentialul de taiere al Romaniei este de 17 milioane m3 pe an, iar cantitatea de lemn taiata legal este 14 milioane m3 pe an.

Din pacate cantitatea exploatata este exportata, in principal, sub forma de busteni sau cherestea. Fata de 2002, exporturile au crescut de pan ala patru ori catre piete ca Japonia, China si India”, a punctat ministrul delegat.

Transportul fara avize de insotire amandat cu 15.000 lei

De asemenea, demnitarul roman a precizat ca, ieri, in sedinta de Guvern a fost aprobat proiectul legii privind sanctionarea contraventiilor silvice care prevede amenzi mult mai mari pentru infractiunile silvice.

Valoarea contraventiilor a crescut de doua, pana la cinci ori. Cea mai mare amenda va fi de 15.000 de lei, pentru transportul fara aviz de insotire a materialului lemnos”, a spus ministrul delegat.

Aceasta a precizat ca principalele modificari legislative privind furtul de lemn se refera la sanctionarea actiunilor care tin de exploatarea masei lemnoase fara autorizatie de exploatare.

Am stipulat ca agentul constatator care face controlul poate chiar anula autorizatia de exploatare. Transportul cu avize de insotire expirate va fi sanctionabil. Avizele au valabilitate de numai 48 de ore. De asemenea, circulatia pe drumurile forestiere va fi interzisa intre orele 22:00 — 5:00, in timpul verii, si intre orele 19:00 — 7:00, in timpul iernii. Acest act normativ a fost aprobat in sedinta de Guvern si a fost transmis pentru dezbatere in Parlament in regim de urgenta”, a spus Lucia Varga.

Suprafata impadurita a Romaniei este de 6,5 milioane de hectare. Taierile ilegale afecteaza mai bine de 600.000 de hectare anual.

spot_img

Ultimele știri