Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tarile sarace cer ajutor pentru lupta cu incalzirea globala

Reprezentantii unor tari sarace ale lumii au facut apel la ajutor pentru combaterea inundatiilor si secetelor cauzate de schimbarile climatice, informeaza WBCSD.

In cadrul intalnirilor din aceasta saptamana de la Bali, Indonezia, care au ca scop crearea unui nou pact care sa succeada Protocolul de la Kyoto, reprezentantii tarilor sarace au aratat ca trebuie sa primeasca mai multe fonduri, oricare ar fi noul pact.

„Din punct de vedere financiar, nu avem destui bani pentru a ne adapta impactului”, a declarat Thy Sum, delegat al Departamentului pentru Schimbari Climatice din Cambodgia. „Avem nevoie ca tarile bogate sa ne acorde un important suport financiar si tehnologic pentru a lupta cu incalzirea globala”, a explicat el.

O teza a IPCC a aratat ca in timp ce tarile puternic industrializate sunt in mare masura responsabile pentru incalzirea globala, natiunile mai putin dezvoltate vor suferi cel mai mult. Grupul de cercetatori care au realizat teza au atentionat ca deteriorarea sistemului atmospheric din acest secol va condamna tarile sarace la foamete mai grava, lipsa apei, stricaciuni din cauza furtunilor violente, secete si inundatii.

„La ce ne asteptam noi in Bangladesh este exact la ceea ce au previzionat oamenii de stiinta”, a declarat Mozaharul Alam, de la Centrul de Studii Avansate din Bangladesh.

In aceasta tara au murit cel putin 3.400 de oameni luna trecuta in timpul unui ciclon, alte cateva sute au fost dati disparuti si 360.000 de oameni au ramas fara locuinte.

Agentia de ajutorare Oxfam a aratat ca nivelul curent al ajutoarelor pentru populatiile sarace pentru lupta cu schimbarile climatice este o insulta si ca tarile sarace aveau nevoie de 50 miliarde dolari pe an pentru a se adapta la incalzirea globala. „Noi credem ca tarile bogate si cele mai poluante ar trebui sa plateasca aceste sume”, a declarat Charlotte Sterrett, de la Oxfam.

Ursula Rakova, activista din Papua Noua Guinee a aratat ca necesitatea acestor bani este imediata. Nivelurile marilor in crestere forteaza rezidentii din insule sa plece din casele lor si sa migreze pe continent, unde mancarea, medicamentele si educatia trebuie platite. ” Terenurile se micsoreaza, iar numarul populatiei creste. Nu mai avem teren.”, a declarat Rakova la o conferinta de presa de la Bali.

Delegatii doresc sa consimta asupra unui plan de negocieri pentru un nou pact care sa intre in vigoare cand faza curenta a Protocolului de la Kyoto expira, in 2012.

spot_img

Ultimele știri