Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Taxa verde

text de Razvan Calin

Taxe verzi pentru frigidere albe, aragazuri maro sau calculatoare gri. Odata intrati in Uniunea Europeana, romanii trebuie sa depoziteze si sa recicleze aparatura electrocasnica in locuri special construite pentru aceasta actiune. Contra unei sume incluse in pretul aparatelor, producatorii si distribuitorii de produse electronice si electrocasnice vor colecta si recicla frigidere, masini de spalat sau cuptoare cu microunde. Desi sistemul trebuia sa functioneze din prima zi a anului, se estimeaza ca abia din aprilie vom putea sa reciclam deseurile de echipamente electrice si electronice.

"Romania este obligata sa atinga la 31 decembrie 2008 un nivel mediu de colectare separata de cel putin 4 kilograme pe cap de locuitor pe an de deseuri electrice si electrocasnice provenind din gospodariile populatiei, precum si nivelurile de recuperare, refolosire si reciclare a componentelor, materialelor si substantelor." Mirona Coropciuc, reprezentant al Directiei de Relatii Externe si Integrare Europeana.

Pentru a preveni depozitarea necorespunzatoare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) si pentru a le recicla, normele europene impun producatorilor, dar si comerciantilor sa colecteze de la populatie produsele uzate. De partea cealalta, autoritatile vor asigura atat finantarea amenajarii spatiului de depozitare (prin Fondul de Mediu), cat si terenul unde se poate amenaja un centru de colectare (de la autoritatile locale).

Sistemul functioneaza dupa urmatorul principiu: produsul nou include in pret o taxa de reciclare – "taxa verde" – aplicabila produselor cu o valoare mai mare de 200 RON. Valoarea taxei depinde de greutatea produsului, dar se estimeaza ca nu va depasi 20 euro. Produsele "gri" (din gama IT) vor "beneficia" de o taxa suplimentara de maxim 10 euro, iar produsele electrocasnice grele (combinele frigorifice, aparatele de aer conditionat, aragazurile) pot ajunge si cu 20 euro mai scumpe.

Cetateanul duce frigiderul la centrul de colectare, iar producatorii vor fi obligati sa ridice produsul vechi si sa-l transporte in centrele de reciclare. Autoritatile romane vor solicita producatorilor si distribuitorilor o garantie bancara care sa ateste posibilitatea finantarii procesului de colectare, tratare si revalorificare a electrocasnicelor.

Prima etapa de implementare a acestei directive s-a soldat cu un esec. In decembrie 2006, ministerul Mediului a pus la dispozitie fonduri pentru infiintarea a sase centre-pilot de colectare la nivel national. "Din sase proiecte am primit trei cereri, doua au picat si numai unul (al primariei sector 3 Bucuresti – n.r.), a fost ales. Vazand ca nu se misca, am extins sesiunea de finantare pana in 15 februarie. Pana la ora aceasta (11 ianuarie – n.r.) nimeni nu s-a inghesuit sa o faca." Elena Dumitru – director Directia Managementul Deseurilor, ministerul Mediului si Gospodarii Apelor.

Pentru a-si reduce costurile impuse de colectare, producatorii si distribuitorii se pot constitui in asociatii care sa se ocupe de ridicarea si depozitarea DEEE-urilor. Cu toate ca astfel de asociatii exista, numai una, pe segmentul IT, a solicitat la minister autorizatia de mediu la sfarsitul anului trecut.

"Distribuitorii care introduc pe piata noi produse sunt obligati sa asigure conditii pentru preluarea DEEE gratuit sau contra unei compensatii care tine seama de valoarea componentelor reutilizabile din componenta acestora si in sistem unu la unu, daca echipamentul predat este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul achizitionat." H.G. 448/2005, art. 5.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri