Ministrul Mediului va modifica radical taxarea la groap─â

in Legislatie, Legislatie, Slider homepage 17 January 2017 177 Views

Daniel Constantin a anun╚Ťat ast─âzi ca va modifica legea referitoare la taxarea depozit─ârii de╚Öeurilor la groapa de gunoi. ├Äncep├ónd cu 1 ianuarie 2017, se percepe o tax─â de 80 de lei pe tona de de╚Öeuri depuse la groap─â, o m─âsur─â introdus─â dup─â mai bine de 4 ani de am├ón─âri. Noul ministru spune c─â va p─âstra taxa ╚Öi valoarea ei, dar o va aplica doar pentru diferen╚Ťa dintre cantitatea de de╚Öeuri care trebuie reciclat─â potrivit ╚Ťintelor asumate ╚Öi cea efectiv reciclat─â.

groapa gunoi deșeuri ministerul mediului

Taxa se men╚Ťine. Inten╚Ťion─âm ca ├«n perioada urm─âtoare s─â venim cu o Ordonan╚Ť─â de Urgen╚Ť─â, prin care s─â ├«╚Öi ating─â efectul penalizator.┬á[…]┬áAceasta┬ánu va mai fi pl─âtit─â de depozitar, va fi pl─âtit─â de operatorii economici care colecteaz─â ╚Öi care transport ╚Öi care vor avea o ╚Ťint─â de valorificare. Taxa┬áse va aplica la procentul sau diferen╚Ťa dintre ceea ce are fiecare operator economic ├«n obiectiv ╚Öi ceea ce a realizat. Inten╚Ťion─âm ca procentele de valorificare s─â fie atinse.

Țintele de valorificare a deșeurilor pentru operatorii de salubritate urmează să fie stabilite în perioada imediat următoare. De mâine, va fi pusă în dezbatere publică propunerea ministrului, urmând ca acesta să o adopte în maximum 2 săptămâni.

Vom avea o ╚Ťint─â de valorificare de 20 sau 30%. Dac─â (operatorii) ating doar 10% ├«n primul an, vor pl─âti 80 de lei la diferen╚Ťa de 20% pe care nu au reciclat-o, deci o valoare mult mai mic─â, ce nu ├«ngreuneaz─â nici cet─â╚Ťenii ╚Öi care ne ajut─â pe noi, Ministerul Mediului, s─â ajungem mult mai repede la ╚Ťintele pe care ni le-am asumat la nivel european.

Daniel Constantin a dat exemplul capitalei. ├Än Bucure╚Öti, se genereaz─â anual ├«ntre 800.000 ╚Öi 850.000 de tone de de╚Öeuri. Dac─â legea s-ar aplica ├«n forma actual─â, cei care administreaz─â gropile de gunoi ar trebui s─â pl─âteasc─â ├«ntre 64 ╚Öi 68 de milioane de lei, cost care ar fi transferat operatorilor de salubritate ╚Öi ├«n final popula╚Ťiei.┬áOr, prin modificarea propus─â, Ministrul Mediului sus╚Ťine c─â ├«ncearc─â s─â evite aceast─â situa╚Ťie.

Preocuparea noastr─â a fost ca cet─â╚Ťeanul s─â nu fie cel care sufer─â, s─â nu avem ├«n perioada urm─âtoare m─âriri de taxe din punctul de vedere al managementului de╚Öeului la cet─â╚Ťeni sau la administra╚Ťiile publice locale.

Vice-premierul mai sus╚Ťine c─â noua m─âsur─â ├«i va determina pe operatorii de salubritate s─â ├«╚Öi adapteze serviciile ╚Öi infrastructura astfel ├«nc├ót s─â poat─â realiza colectarea selectiv─â ╚Öi s─â evite plata amenzilor.

Taxarea depozit─ârii la groap─â trebuia adoptat─â ├«nc─â din 2013. A fost ├«ns─â am├ónat─â ├«n repetate r├ónduri, chiar dac─â Rom├ónia risc─â un infringement pentru ne├«ndeplinirea ╚Ťintelor de reciclare a de╚Öeurilor. ├Än acest moment, recicl─âm doar 4.5% din de╚Öeuri, iar p├ón─â ├«n 2020 ar trebui s─â ajungem la 50%. Potrivit reciclatorilor, taxarea depozit─ârii ar fi fost singura m─âsur─â care putea asigura ├«ndeplinirea ╚Ťintelor ╚Öi evitarea infringementului.

Comentarii

comentarii