Taxarea operatorilor din energie platita de consumatori

Costul final se reflecta in pretul platit de consumator

Taxarea veniturilor  inregistrate de distribuitorii de electricitate si gaze ca urmare a dereglementarii pietei va afecta semnificativ capacitatea de finantare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy România.

Din punctul nostru de vedere, daca o astfel de taxa ar fi aplicata, costul ei ar trebui sa se reflecte in pretul final platit de consumatori sau sa conduca la o reducere semnificativa a capacitatii de investitii a companiilor de distributie de gaze si electricitate, care sunt vectori importanti de dezvoltare in Romania. Reamintim, de asemenea, ca tarifele de distributie la gaze au fost inghetate din 2009, ele nereflectand nici macar inflatia”, au declarat, pentru Green Report, oficialii companiei GDF SUEZ Energy Romania.

Totodata acestia au subliniat si faptul ca, in momentul de fata, se analizeaza consecintele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacitatii financiare a companiei.

Incepand cu 1 februarie 2013 Guvernul vrea sa instituie o taxa  pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si a gazului metan. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, taxa va fi de 0,45 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie, de 1,25 lei/Mwh in cazul cantitatii distribuite si de 1,7 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport.

De la aplicarea acestei taxe vor fi exceptati distribuitorii de energie electrica sau gaze naturale care au un numar de clienti mai mic de 100.000.

De asemena, in nota de fundamentare se estimeaza ca prin aplicarea acestei taxe statul va inregistra in acest an venituri de 257,5 milioane de lei, respectiv 295,7 milioane de lei anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor de investitii finantate din fonduri europene.

Printre companiile taxate se numara Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.

Proiectul de Ordonanta se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finatelor Publice timp de 10 zile.

spot_img

Ultimele știri