Duminică seară, spectacol de teatru online despre schimbările climatice

Duminică, 31 mai, începând cu ora 20, Centrul de Teatru Educațional Replika și BÉZNĂ Theatre transmit online piesa de teatru „Vinovat, -ă”. Spectacolul examinează relația dintre filosofia capitalismului laissez-faire, apatia consumatorului și suferința oamenilor care sunt afectați de schimbările climatice.

„Conferința Reclaiming Capitalism are loc într-un hotel scump din București. Sunt oameni care vin obosiți de la serviciu și care vor doar să se uite la televizor și să se gândească la promoția mult-așteptată. Departe, sunt oameni care fug din calea dezastrelor climatice”, scriu organizatorii în descrierea evenimentului online.

Oana Cristina Pușcatu susține „Vinovat, -ă”, un one-woman show care confruntă criza schimbărilor climatice, cea mai mare amenințare a dreptății sociale din zilele noastre. Spectacolul examinează relația dintre filosofia capitalismului laissez-faire, apatia consumatorului și suferința oamenilor din sudul global.

„Schimbările climatice chiar se întâmplă. Insulele Pacificului dispar sub ocean. O treime din suprafața Bangladeshului e sub apă. Recoltele se coc în soare, râurile seacă, războaie civile erup în lume. Deși în Europa schimbările simțite nu sunt majore, milioane de oameni din țări care abia au o amprentă de carbon sunt nevoite să-și părăsească căminele pentru a rămâne în viață. «Vinovat, -ă» întreabă a cui este responsabilitatea de a opri criza globală și ne reamintește că nu este prea târziu pentru a acționa”, se mai arată în descriere.

Piesa de teatru este o producție Centrul de Teatru Educațional Replika în parteneriat cu BÉZNĂ Theatre, text și regie – Sînziana Koenig și Nico Vaccari, scenografie – arh. Gabi Albu, sound design – Daniel Balfour, accent coach – Lizzie Clarke.

https://www.facebook.com/CentruldeTeatruEducational/videos/2641303652801502/?active_tab=about

“Când oamenii nu au apă devin răi, mi-a spus mama. Devin răi și încep războaie. De-asta trebuie să plecăm într-un loc mai bun, unde oamenii o să ne ajute”, spune Oana Cristina Pușcatu în spectacol.

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Platforma de Artă Educațională 2020 este un proiect de explorare și cercetare pedagogică a unor teme de maximă relevanță socială și politică, prin intermediul spectacolelor de teatru, cărților, filmelor, dezbaterilor și atelierelor teatrale.

Spectacolele de teatru, cărțile și filmele explorează teme și subiecte educaționale de maxim interes: relațiile tensionate și raporturile de putere din școli și licee, situația părinților care au copii cu tulburări din spectrul autist, problematica încălzirii globale, competiția exacerbată și individualismul, educația emoțională și sexuală etc.

BÉZNĂ Theatre este un colectiv de teatru format la Londra în 2013, condus de regizorii şi dramaturgii Sînziana Koenig şi Nico Vaccari. Alături de colaboratori internaţionali, BÉZNĂ se angajează în activism prin teatru cu scopul principal de a contesta inechitatea socială şi de a provoca publicul la dialog socio-politic.

spot_img

Ultimele știri