Tehnologiile de captare și stocare a CO2 nu sunt eficiente în combaterea schimbărilor climatice

in Poluare 2 February 2018 336 Views

Tehnologiile de captare și stocare a CO2 din aer nu vor fi eficiente pe scară largă în lupta cu schimbările climatice, avertizează cercetătorii europeni într-un nou studiu.

tehnologii co2 schimbari climatice

Raportul este semnat de oamenii de știință de la European Academies Science Advisory Council (EASAC), instituție care reunește academiile naționale de știință din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Cercetătorii avertizează că tehnologiile bazate pe emisii de carbon negative sunt fie foarte costisitoare, fie periculoase pentru mediu și pot avea implicații serioase pentru generațiile viitoare.

Aceste tehnologii sunt considerate necesare pentru că emisiile de CO2 nu vor fi reduse complet la timp. Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a estimat că va fi necesară captarea și stocarea a 12 miliarde de tone de CO2 după 2050. Toate planurile IPCC pentru atingerea obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris includ folosirea pe scară largă a tehnologiilor care stochează și captează CO2.

Pe lângă costurile ridicate, soluțiile tehnologice existente pot avea un impact mare asupra biodiversității, accentuând reducerea populațiilor de animale sălbatice, în condițiile în care ne aflăm în perioada celei de-a șasea extincții în masă.

John Sheperd, profesor la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, a avertizat că nu ne putem aștepta la o soluție magică.

„Tehnologiile bazate pe emisii negative sunt foarte interesante dar nu sunt o alternativă pentru reducerea rapidă și consistentă a emisiilor.”

Conform raportului, printre soluțiile care funcționează eficient la un cost redus sunt plantarea de noi păduri și consolidarea solului, însă aplicarea acestora este o provocare în condițiile în care pământul pierde copaci și terenuri într-un ritm rapid.

Green Report Shop Transport ECO

Oamenii de știință recomandă continuarea cercetării în domeniul tehnologiilor bazate pe emisii de carbon negative, care ar putea juca un rol important în gestionarea emisiilor care sunt greu de evitat, cum ar fi cele de la industria globală de aviație.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii