Tehnologiile de captare și stocare a CO2 nu sunt eficiente în combaterea schimbărilor climatice

in Poluare 2 February 2018 56 Views

Tehnologiile de captare și stocare a CO2 din aer nu vor fi eficiente pe scară largă în lupta cu schimbările climatice, avertizează cercetătorii europeni într-un nou studiu.

tehnologii co2 schimbari climatice

Raportul este semnat de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la European Academies Science Advisory Council (EASAC), institu╚Ťie care reune╚Öte academiile na╚Ťionale de ╚Ötiin╚Ť─â din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Cercet─âtorii avertizeaz─â c─â tehnologiile bazate pe emisii de carbon negative sunt fie foarte costisitoare, fie periculoase pentru mediu ╚Öi pot avea implica╚Ťii serioase pentru genera╚Ťiile viitoare.

Aceste tehnologii sunt considerate necesare pentru că emisiile de CO2 nu vor fi reduse complet la timp. Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a estimat că va fi necesară captarea și stocarea a 12 miliarde de tone de CO2 după 2050. Toate planurile IPCC pentru atingerea obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris includ folosirea pe scară largă a tehnologiilor care stochează și captează CO2.

Pe l├óng─â costurile ridicate, solu╚Ťiile tehnologice existente pot avea un impact mare asupra biodiversit─â╚Ťii, accentu├ónd reducerea popula╚Ťiilor de animale s─âlbatice, ├«n condi╚Ťiile ├«n care ne afl─âm ├«n perioada celei de-a ╚Öasea extinc╚Ťii ├«n mas─â.

John Sheperd, profesor la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, a avertizat c─â nu ne putem a╚Ötepta la o solu╚Ťie magic─â.

ÔÇ×Tehnologiile bazate pe emisii negative sunt foarte interesante dar nu sunt o alternativ─â pentru reducerea rapid─â ╚Öi consistent─â a emisiilor.ÔÇŁ

Conform raportului, printre solu╚Ťiile care func╚Ťioneaz─â eficient la un cost redus sunt plantarea de noi p─âduri ╚Öi consolidarea solului, ├«ns─â aplicarea acestora este o provocare ├«n condi╚Ťiile ├«n care p─âm├óntul pierde copaci ╚Öi terenuri ├«ntr-un ritm rapid.

Green Report Shop Transport ECO

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â recomand─â continuarea cercet─ârii ├«n domeniul tehnologiilor bazate pe emisii de carbon negative, care ar putea juca un rol important ├«n gestionarea emisiilor care sunt greu de evitat, cum ar fi cele de la industria global─â de avia╚Ťie.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii