Tehnologiile ecologice implementate în clădirile nou-construite aduc reduceri de costuri de circa 40% – STUDIU

in Business, Energie 13 September 2018 77 Views

Eficiența energetică a clădirilor nou-construite și destinate activităților de depozitare este de 36%, respectiv un cost de 0,27 euro/mp cheltuiți lunar cu energia, este concluzia unui studiu derulat de CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est.

Studiul, referitor la standardele de eficiență energetică ale clădirilor din parcurile pe care le deține la nivel internațional, a inclus unitățile de producție și depozitare construite de CTP în ultima perioadă, care au fost comparate atât cu alte clădiri noi de pe piață, cât și cu depozite finalizate de dezvoltator în 2010 și 2000.

Primele concluzii arată că noile clădiri construite de CTP au cea mai mare eficiență energetică la nivelul pieței, generând scăderi ale consumului de energie de până la 40%.

Alte depozite finalizate în 2018 de diferiți dezvoltatori au un grad de eficiență energetică de 31% (0,29 euro pentru mp/lună – cheltuieli cu energia), în timp ce depozitele construite de CTP în anul 2010 se încadrează la 24% (0,32 euro/ mp/lună). Cercetarea a cuprins și depozite livrate de CTP în 2000, pentru care cheltuielile energetice se situau la 0,42 euro/mp/lună.

În cazul clădirilor destinate activităților de producție, scăderea consumului de energie ajunge la 40% (0,44 euro/mp/ lună cheltuiți pentru energie) pentru construcțiile noi ale CTP. Clădirile finalizate recent de alți dezvoltatori au o eficiență energetică de 33% (0,49 euro/mp/lună cheltuiți pentru energie). Unitățile destinate producției care au fost construite de CTP în 2010 înregistrează un consum de energie cu 21% mai scăzut (0,58 euro/mp/lună cheltuiți pentru energie). Unitățile destinate producției, construite de CTP în 2000, generează cheltuieli cu energia de 0,73 euro/mp pe lună.

Cheltuielile medii de energie pentru unitățile de depozitare și producție au fost calculate astfel:
Pentru un depozit de 10.000 metri pătraţi, unde se păstrează o temperatură de 15 grade Celsius, se înregistrează un câștig de 1 W/ m2 , în condițiile în care se lucrează de luni până vineri, în două schimburi a câte 50 angajați/schimb. Necesitățile de iluminare în aceste condiții sunt în medie de 200 lux, iar costurile energetice se situează la 0,27 euro/ mp pe lună.

Pentru o unitate de producție de 10.000 mp, unde se păstrează o temperatură de 18 grade Celsius, se înregistrează un câștig de 10 W pe mp, în condițiile în care se lucrează de luni până vineri, în trei schimburi a câte 200 angajați/schimb. Necesitățile de iluminare în aceste condiții sunt în medie de 300 lux, iar costurile energetice se situează la 0,43 euro/mp/lună.

CTP este un dezvoltator și administrator full-service de proprietăți comerciale, specializat în livrarea și managementul parcurilor de business high-tech personalizate pentru companii internaționale și locale

În România, CTP este cel mai mare dezvoltator și administrator de spații logistice și industriale de clasa A, cu peste 800.000 mp suprafață închiriabilă situați în zece orașe: Arad, București, Cluj-Napoca, Deva, Ineu, Pitești, Salonta, Sibiu, Timișoara și Turda.

Comentarii

comentarii