Teixobactin, noul antibiotic descoperit dup─â 30 de ani

in EcoLIFESTYLE 10 January 2015 709 Views

Dup─â mai bine de 30 de ani, o echip─â de medici germani ╚Öi americani au reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â un nou antibiotic, care s-a dovedit foarte eficient ├«n testele pe ╚Öoareci de laborator ├«mpotriva anumitor tulpini bacteriene rezistente, iar noul medicament ar putea fi disponibil pentru uz uman ├«n urm─âtorii cinci-╚Öase ani, potrivit Nature.

bacterie

Eficien╚Ťa noului antibiotic a fost dovedit─â pentru Clostridium difficile, bacterie care produce diaree, contra stafilococului auriu, care st─â la originea unor infec╚Ťii alimentare, duc├ónd chiar la septicemie, ╚Öi a bacteriei tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis. Toate cele trei bacterii men╚Ťionate au dob├óndit rezisten╚Ť─â fa╚Ť─â de antibioticele clasice.

Teixobactina este o moleculă naturală pe care medicii au descoperit-o după ce au analizat circa 10.000 de compuși extrași din bacteriile provenite din sol și cultivate folosind o nouă metodă brevetată de compania farmaceutică americană NovoBiotic.

“Aceast─â descoperire este promi╚Ť─âtoare pentru dezvoltarea viitoare a antibioticelor ╚Öi este o oportunitate de a relansa cercetarea ├«n acest domeniu”, a declarat Kim Lewis, coordonatorul echipei de cercet─âtori. Acesta a subliniiat faptul c─â rezisten╚Ťa dob├óndit─â fa╚Ť─â de antibiotice “provoac─â o criz─â a sistemelor de s─ân─âtate public─â”.

Rezisten╚Ťa la antibiotice ar putea duce la moartea a 10 milioane de persoane pe an, la nivel global, ├«n 2050, cauz├ónd ╚Öi o diminuare a PIB-ului mondial cuprins─â ├«ntre 2 ╚Öi 3 %, apreciaz─â o comisie de exper╚Ťi alc─âtuit─â de guvernul britanic.

Citește și:

Mările și oceanele, surse de hrană, medicamente și energie

Antena3.ro: Apocalipsa antibioticelor

Comentarii

comentarii