Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Telegraful de Prahova: Programul “Casa Verde“ a esuat din start

Ministerul Mediului a anuntat anul trecut lansarea programului “Casa Verde“, prin care toti cei care isi monteaza panouri solare primesc de la stat o subventie de 90% din valoarea investitiei. Dupa doua amanari, acum este pe cale sa fie sistat.

Proiectul “Casa Verde“ este destinat atat persoanelor fizice, cat si juridice, iar finantarea trebuie sa vina de la Administratia Fondului pentru Mediu. In cazul persoanelor fizice fondurile disponibile se ridica chiar si la 90% din costul de montare al panourilor solare, dar nu mai mult de 25.000 de lei, iar in cazul unei societati finantarea poate ajunge pana la jumatate din cost, dar nu mai mult de 250.000 de lei, primariile si scolile beneficiind de o subventie de 60% din costuri. “Programul este benefic pentru cei care intra in el. In sezonul cald, in special panourile solare acopereau in proportie de 100% incalzirea. Am acordat si noi consultanta atat la firmele care voiau sa fie autorizate, cat si celor care voiau sa isi monteze panouri“, ne-a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova.

Poate mai incolo…
Dupa ce a fost amanat de doua ori pana acum, pe 15 ianuarie, cand trebuia sa inceapa, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca nu este imposibil ca programul sa fie chiar oprit, din cauza faptului ca bugetul Administratiei Fondului de Mediu nu a fost inca aprobat. Asadar, este posibil ca firmele care au vrut sa intre in program sa se fi confruntat degeaba cu birocratia depunerii actelor la Ministerul Mediului. “Noi am depus actele. Nu ni s-a parut extrem de complicat, pentru ca societatea noastra are sucursale in multe tari si eram oarecum in tema cu ceea ce se intampla, dar au venit oameni care nu stiau despre ce documente este vorba. Actele necesare trebuie sa dovedeasca faptul ca nu exista datorii la stat, ca avem un profit si sa contina informatii despre solvabilitatea sau istoricul firmei. Ministrul Mediului a anuntat numarul firmelor care au intrat in program, dar pana in prezent societatile nu au primit un raspuns clar. Noi nu stim daca facem parte dintre cei acceptati sau nu. Nu exista niciun pic de transparenta“, ne-a declarat Marian Ringhilescu, consultant la o firma prahoveana distribuitoare de panouri solare.

Dincolo de aceste neajunsuri, potentialii beneficiari se confrunta acum cu o alta problema. “Am muncit degeaba si acum se pare ca programul o sa fie oprit. Motivatia Ministerului a fost ca nu exista producatori de panouri solare in tara, dar acest lucru nu este altceva decat o balbaiala, pentru ca noi, de exemplu, chiar lucram cu o firma de profil care are sediul langa Bucuresti“, a adaugat Marian Ringhilescu.

Descurajant
Programul parea sortit esecului, insa, de la bun inceput, din cauza birocratiei. Cei care doreau sa beneficieze de subventie erau nevoiti sa depuna o cerere de inscriere si un dosar la una din societatile autorizate sa comercializeze si sa instaleze sistemele de energie alternativa, iar dupa obtinerea aprobarii sa achite diferenta de bani.

“Operam in toata Europa de Est si in nicio tara procesul nu este atat de complicat. In Romania programul a fost schimbat de multe ori. Se auzea ca subventia se micsoreaza la 50%, dar oamenii s-au conformat atunci. S-au gandit ca in acest fel vor putea accesa fondurile mai multe persoane, apoi programul s-a amanat si acum se pare ca se suspenda. Noi renuntam de tot. Ne vedem de afacere in alte tari si ne retragem de aici. Vom lasa o singura echipa care sa asigure service-ul la persoanele fizice si juridice care au inca o garantie. Imi pare rau pentru judet si pentru oameni, dar autoritatile nu se gandesc la ei“, a completat Marian Ringhilescu.
 

spot_img

Ultimele știri