Temperaturile globale ar putea depăși limita de 1.5 grade în următorii cinci ani

in Poluare 1 February 2018 19 Views

Temperaturile globale ├«n urm─âtorii cinci ani vor cre╚Öte cu mai mult de un grad fa╚Ť─â de nivelurile preindustriale ╚Öi ar putea dep─â╚Öi limita de 1.5 grade impus─â de Acordul de la Paris, conform ultimei prognoze de la serviciul meteorologic public britanic Met Office.

temperaturi globale in crestere

Conform cercet─âtorilor de la Met Office, ├«ntre 2018 ╚Öi 2022 temperaturile vor dep─â╚Öi probabil temperatura de 1 grad Celsius peste nivelurile preindustriale ╚Öi ar putea atinge temporar limita de 1.5 grade stabilit─â ├«n cadrul Acordului de la Paris. Exist─â o ╚Öans─â de 10% ca cel pu╚Ťin un an din cei cinci s─â ating─â temperaturi peste limita de 1.5 grade Celsius.

Ultimii trei ani au fost cu un grad mai calzi decât perioada pre-industrială

Temperaturile globale au crescut ├«n mod constant ├«n ultimii 20 de ani, iar ├«n ultimii trei ani temperaturile medii au dep─â╚Öit limita de 1 grad. 2016 a fost cel mai cald an ├«nregistrat p├ón─â acum. Anul trecut a fost al doilea cel mai cald an ├«nregistrat vreodat─â ╚Öi cel mai cald an neinfluen╚Ťat de fenomenul El Ni├▒o. ├Än 2017 au fost ├«nregistrate cele mai ridicate temperaturi ale apei de p├ón─â acum. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â atrag aten╚Ťia c─â este pentru prima oar─â c├ónd prognozele lor ├«nregistreaz─â temperaturi at├ót de mari.

Green Report Shop ÔÇô Protejeaz─â Mediul

Adam Scaife, director la Long Range Prediction ├«n cadrul Met Office, a atras aten╚Ťia c─â temperaturile vor atinge limita de 1.5 grade tot mai des dac─â emisiile de gaze cu efect de ser─â vor continua. El a amintit c─â o atingere temporar─â a limitei stabilite la Paris ├«n urm─âtorii cinci ani va fi probabil influen╚Ťat─â de El Ni├▒o.

ÔÇ×Aceste predic┼úii demonstreaz─â c─â anii cu 1.5 grade Celsius se ├«ntrev─âd la orizont, ├«ns─â tiparul global al ├«nc─âlzirii va fi diferit ├«n cazul unei dep─â┼čiri mai sus┼úinute al pragului de 1.5 grade Celsius (stabilit) la Paris.ÔÇť

├Än cadrul Acordului de la Paris a fost stabilit─â o limit─â de temperatur─â de sub 2 grade Celsius, ideal 1.5 grade Celsius pentru a preveni intensificarea efectelor schimb─ârilor climatice. Printre efectele unei cre╚Öteri constante de peste 1.5 grade Celsius se afl─â secete mai accentuate, fenomene meteo extreme, distrugerea ecosistemelor ╚Öi pierderea habitatelor naturale, insecuritate alimentar─â ╚Öi migra╚Ťii ├«n mas─â, ├«n timp ce anumite regiuni ale lumii vor fi din ce ├«n ce mai inospitaliere pentru via╚Ťa uman─â.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii