Temperaturile din Antarctica au crescut la peste 20 de grade Celsius, un nou record absolut

În Antarctica a fost înregistrată pe 9 februarie o temperatură de 20,75 grade Celsius, depăşind pentru prima dată pragul de 20 de grade Celsius.

Recordul a fost înregistrat pe Insula Seymour, cunoscută şi sub numele de Marambio, a explicat cercetătorul brazilian Carlos Schaefer.

Omul de ştiinţă a subliniat însă că această temperatură nu indică o tendinţă a schimbărilor climatice, ci „este doar un semn că se întâmplă ceva diferit în această regiune.

Insula Seymour, care adăposteşte o bază ştiinţifică argentiniană, este una dintre insulele situate în largul Peninsulei Antarctice.

Omul de ştiinţă, specializat în studierea permafrostului, a declarat că înregistrarea acestei temperaturi a fost realizată în cadrul unui proiect de cercetare de 20 de ani dedicat studierii impactului schimbărilor climatice asupra solurilor permanent îngheţate.

Pe 6 februarie, la baza argentiniană Esperanza s-a înregistrat o temperatură record de 18,3 grade. Recordul anterior, de 17,5 de grade, datează din 24 martie 2015, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie din Argentina.

Aceste înregistrări vor trebui confirmate de Organizația Meteorologică Mondială, dar sunt în concordanță cu o tendință mai largă pe această peninsulă și în insulele din apropiere, care s-au încălzit cu aproape 3 grade Celsius începând cu epoca preindustrială – una dintre cele mai rapide rate de încălzire de pe planetă.

Oamenii de știință, care colectează datele de la stațiile de monitorizare la fiecare trei zile, au descris noua înregistrare drept „incredibilă și anormală”.

„Observăm tendința de încălzire în multe dintre locurile pe care le monitorizăm, dar nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus Carlos Schaefer, care lucrează la Terrantar, un proiect al guvernului brazilian care monitorizează impactul schimbărilor climatice asupra permafrostului și biologiei la 23 de situri din Antarctica.

După un deceniu record, anul 2019 a fost al doilea cel mai cald înregistrat vreodată pe planetă, iar anii 2020 încep pe aceeaşi tendinţă.

Ianuarie 2020 a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată pe planetă, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice şi Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA).

NOAA şi-a publicat joi estimarea: temperatura medie la suprafaţa globului a fost cu 1,14 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX şi cea mai ridicată de la începuturile măsurătorilor în 1880.

spot_img

Ultimele știri