Temperaturile din Antarctica au crescut la peste 20 de grade Celsius, un nou record absolut

in Schimb─âri Climatice 17 February 2020 210 Views

├Än Antarctica a fost ├«nregistrat─â pe 9 februarie o temperatur─â de 20,75 grade Celsius, dep─â┼čind pentru prima dat─â pragul de 20 de grade Celsius.

Recordul a fost ├«nregistrat pe Insula Seymour, cunoscut─â ┼či sub numele de Marambio, a explicat cercet─âtorul brazilian Carlos Schaefer.

Omul de ┼čtiin┼ú─â a subliniat ├«ns─â c─â aceast─â temperatur─â nu indic─â o tendin┼ú─â a schimb─ârilor climatice, ci “este doar un semn c─â se ├«nt├ómpl─â ceva diferit ├«n aceast─â regiune.

Insula Seymour, care ad─âposte┼čte o baz─â ┼čtiin┼úific─â argentinian─â, este una dintre insulele situate ├«n largul Peninsulei Antarctice.

Omul de ┼čtiin┼ú─â, specializat ├«n studierea permafrostului, a declarat c─â ├«nregistrarea acestei temperaturi a fost realizat─â ├«n cadrul unui proiect de cercetare de 20 de ani dedicat studierii impactului schimb─ârilor climatice asupra solurilor permanent ├«nghe┼úate.

Pe 6 februarie, la baza argentiniană Esperanza s-a înregistrat o temperatură record de 18,3 grade. Recordul anterior, de 17,5 de grade, datează din 24 martie 2015, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie din Argentina.

Aceste ├«nregistr─âri vor trebui confirmate de Organiza╚Ťia Meteorologic─â Mondial─â, dar sunt ├«n concordan╚Ť─â cu o tendin╚Ť─â mai larg─â pe aceast─â peninsul─â ╚Öi ├«n insulele din apropiere, care s-au ├«nc─âlzit cu aproape 3 grade Celsius ├«ncep├ónd cu epoca preindustrial─â – una dintre cele mai rapide rate de ├«nc─âlzire de pe planet─â.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â, care colecteaz─â datele de la sta╚Ťiile de monitorizare la fiecare trei zile, au descris noua ├«nregistrare drept ÔÇ×incredibil─â ╚Öi anormal─âÔÇŁ.

ÔÇ×Observ─âm tendin╚Ťa de ├«nc─âlzire ├«n multe dintre locurile pe care le monitoriz─âm, dar nu am v─âzut niciodat─â a╚Öa cevaÔÇŁ, a spus Carlos Schaefer, care lucreaz─â la Terrantar, un proiect al guvernului brazilian care monitorizeaz─â impactul schimb─ârilor climatice asupra permafrostului ╚Öi biologiei la 23 de situri din Antarctica.

Dup─â un deceniu record, anul 2019 a fost al doilea cel mai cald ├«nregistrat vreodat─â pe planet─â, iar anii 2020 ├«ncep pe aceea┼či tendin┼ú─â.

Ianuarie 2020 a fost cea mai cald─â lun─â ianuarie ├«nregistrat─â vreodat─â pe planet─â, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimb─ârile climatice ┼či Administra┼úiei Na┼úionale Oceanice ┼či Atmosferice (NOAA).

NOAA ┼či-a publicat joi estimarea: temperatura medie la suprafa┼úa globului a fost cu 1,14 grade Celsius mai ridicat─â dec├ót media secolului XX ┼či cea mai ridicat─â de la ├«nceputurile m─âsur─âtorilor ├«n 1880.

Comentarii

comentarii