Termostatul inteligent care scade cu 30% costurile pentru încălzirea casei

in Energie 9 February 2019 117 Views

Radbot este un termostat care poate reduce temperatura din camere atunci când nu detectează mișcare. Astfel, într-un an, costurile pentru încălzirea casei scad cu 30%.

termostat

Termostatul Radbot se montează pe caloriferele cu apă și, grație inteligenței artificiale, monitorizează în permanentă nivelurile de temperatură, lumină și umiditate din cameră. În funcție de acestea, dar și dacă detectează mișcare în cameră sau nu, acesta reglează temperatura pentru confort termic.

„Dacă Radbot crede că ești în preajmă, va menține temperatura la nivelul setat de tine. Dacă el crede că nu ești în cameră, dar vei veni în curând, va scădea temperatura cu un grad sau două pentru a economisi energie. Nu mai mult de trei grade Celsius dacă în cameră e lumină, dar suficient cât să reducă costurile cu 30% într-un an. Noaptea, cel mai mult scade cu șase grade Celsius”, a explicat inventatorul britanic Damon Hart-Davis pentru Tree Hugger.

alecoair.ro

Mai mult, aparatul învață programul celor din casă (dar culege continuu date, în cazul schimbării programului) și aduce temperatura din cameră aproape de cea ideală cu o oră înainte ca ocupanții să sosească.

Dacă o singură cameră din toată casa e ocupată la un moment dat, Radbot va încălzi numai caloriferul din acea cameră. Potrivit inventatorului, scăderea temperaturii numai cu un grad Celsius poate ajuta la economisirea a 8 – 10% din energia consumată. Astfel, dacă Radbot scade temperatura medie cu trei grade Celsius, va însemna o economie de 31%.

Pentru situațiile în care casa trebuie încălzită rapid, Radbot are un buton care poate fi activat manual și care face caloriferul să furnizeze căldură maximă pentru 30 de minute, după care o să se oprească automat și va ajunge la temperatura inițială.

Fiecare termostat funcționează independent, pentru fiecare calorifer, și nu este nevoie de o centrală de control. Instalarea lui nu necesită intervenția unui specialist.

Patru – cinci termostate pot reduce factura la curent cu 180 de lire sterline (975 de lei) pe an, iar un astfel de aparat costă 65 de lire (352 de lei).

Cei de la Tree Hugger notează că această invenție se potrivește cel mai bine caselor care nu au pereți și geamuri foarte bine izolate.

Comentarii

comentarii