Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

VIDEO The Story of Stuff demonstrează cât de mult poluează microfibrele de plastic rezultate din spălarea hainelor

Jachetele, colanții pentru sport și lenjeria intimă produc în timpul spălării mii de microfibre din plastic. O mare parte dintre acestea nu pot fi filtrate în stațiile de epurare și ajung, inevitabil, în oceane. Acolo, atrag ca un magnet chimicale, apoi sunt mâncate de pești. În cele din urmă, peștii ajung pe masele consumatorilor. Circuitul este explicat într-un nou video The Story of Stuff.

microfibre plastic poluare

În cea mai recentă producție The Story of Stuff, inițiatorii proiectului explică modul în care hainele pe care le purtăm poluează apele și ne afectează, indirect, sănătatea. Potrivit acestora, materialele sintetice precum poliesterul, din care sunt confecționate jachetele pentru exterior, pantalonii pentru yoga și unele tipuri de lenjerie intimă, elimină la spălare microfibre din plastic.

Microfibrele sunt particule mai mici decât o boabă de orez. Având sub 5 milimetri lungime, nu sunt filtrate de mașinile de spălat și nici de instalațiile stațiilor de epurare. Așadar, ajung în apele râurilor și apoi în mări și oceane. Acolo, acționează ca niște bureți și atrag alte substanțele chimice prezente în apă. Peștii le confundă cu hrana și le mănâncă și, în final, noi ajungem să consumăm pești toxici.

Care este soluția

Producătorii materialului video susțin că dezvoltarea unor tehnologii capabile să recicleze și să reintegreze plasticul înapoi în circuitul economic este o falsă soluție. Aceasta ar încuraja și mai mult consumul de plastic, întrucât cetățenii, știind că există soluții pentru reciclare, nu au remușcări atunci când îl consumă. În schimb, sub o formă sau alta, plasticul tot în natură ajunge.

De aceea, s-ar recomandă reducerea producției și achiziționării de haine și de alte produse confecționate din poliester sau din diverse forme de plastic.

Potrivit unui raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), mai mult de 30% din cantitatea de plastic care ajunge în oceane, în fiecare an, este compusă din microplastic.  Așadar, nu bucățile mari din plastic care se dezintegrează în apă sunt sursa primară de poluare, susțin cercetătorii. Principalele surse sunt resturile provenite de la anvelope și din țesături sintetice.

spot_img

Ultimele știri