Un tigru a fost observat la o altitudine record în Nepal

Un tigru a fost surprins de o cameră cu senzori de mișcare la 2.500 de metri altitudine în Nepal, stat unde de obicei aceste animale trăiesc în ținuturile joase. Oamenii de știință încearcă să stabilească dacă migrarea se datorează schimbărilor climatice.

Foto: DoFSC/WWF Nepal

Exemplarul adult a fost surprins de o cameră prevăzută cu senzori de mişcare instalată de administraţia forestieră într-o pădure din districtul Dadeldhura, în vestul Nepalului.

„Este probabil pentru prima dată când un tigru a fost zărit la o asemenea altitudine în Nepal. Este o ocazie fericită pentru toţi ecologiştii şi iubitorii de animale”, a spus luni într-o declaraţie Bishnu Prasad Acharya, un oficial din cadrul Ministerului Pădurilor şi Mediului.

Fotografiile au fost făcute în cadrul unei campanii desfășurate de WWF, care are rolul de a dovedi prezența tigrilor la altitudini mari în munții Himalaya. În total, 32 de camere au fost amplasate în pădurile din munții Mahabharat, din vestul statului Nepal, după ce localnicii au semnalat că au văzut tigri. Cuvântul nepalez „bagh” este folosit cu referire la tigru, dar și la leopard, de aceea biologii au vrut să se asigure că este vorba, într-adevăr, de tigri.

Deşi au mai fost observate exemplare de tigri, specie care în Nepal trăieşte de obicei în ţinuturile joase de la graniţa cu India, la altitudini chiar mai înalte în Bhutan şi India, astfel de prezenţe stârnesc îngrijorare în rândul activiştilor şi cercetătorilor din domeniul conservării speciilor.

Acum, oamenii de știință analizează mai multe fotografii, ca să stabilească dacă tigrul doar explora pădurea de la 2.500 de metri altitudine sau chiar trăiește acolo. Aceste concluzii vor ajuta oamenii de știință și să stabilească dacă vietățile sălbatice, precum tigri, migrează în zone mai răcoroase, spre munte, din cauza temperaturilor ridicate cauzate de schimbările climatice.

Ghana Gurung, de la WWF Nepal, a declarat, potrivit Nepal Times, că nu există deocamdată suficiente dovezi că acesta este un efect al schimbărilor climatice și că ar putea fi mai mulți factori în joc.

„Aceasta este o mare realizare și arată că coridoarele naturale oferă conectivitate pentru viața sălbatică”, a spus Gurung, făcând referire la un proiect pe care WWF îl are în zonă. „Demonstrează, de asemenea, că datorită unei populații în creștere în parcurile naționale Tarai, animalele se împrăștie și se mută spre munți.”

„Cel mai probabil, tigrii explorează noi teritorii din cauza lipsei habitatului şi a prăzii ca urmare a creşterii graduale a populaţiei acestei specii”, a spus Chiran Pokharel, expert în cadrul National Trust for Nature Conservation din Nepal.

spot_img

Ultimele știri