Revista Time a votat-o pe Greta Thunberg „Omul Anului 2019”

in EcoLIFESTYLE, Schimbări Climatice 12 December 2019 65 Views

Greta Thunberg este cea mai tânără persoană votată de revista Time ca fiind Omul Anului, din 1927, de când oferă acest titlu. Activista suedeză a fost votată anul acesta pentru că a devenit cea mai puternică voce pentru cea mai mare problemă a Planetei.

Foto: Evgenia Arbugaeva, TIME

Tradiția de la revista Time, care se menține de aproape un secol, presupune ca, la finalul fiecărui an, editorii să aleagă o persoană (care poate fi și un grup sau o mișcare) apreciată drept cea mai influentă din ultimele 12 luni.

Anul trecut, câștigătorii au fost „The Guardians”, mai mulți jurnaliști care au fost atacați pentru munca lor. În 2017, au câștigat cei de la „The Silence Breakers”, care raportau abaterile sexuale. În 2016, Omul Anului a fost Donald Trump, iar cu un an în urmă, Angela Merkel.

Printre personalitățile controversate care au fost votate de „Time” drept „Omul Anului” s-au numărat Adolf Hitler (1938) și Iosif Stalin (1939 și 1942).

„Îl descriem (n.r. pe Omul Anului) ca fiind persoana care a influențat cel mai mult evenimentele din an, în bine sau în rău. Dar chiar cred că Time este despre oamenii și ideile care modelează lumea, iar Omul Anului este despre oamenii care au modelat anul”, a declarat pentru CNN Business redactorul șef Edward Felsenthal.

Revista „Time” a acordat pentru prima dată titlul de „Personalitatea Anului” în 1927 lui Charles Lindbergh, prima persoană care a zburat deasupra Oceanului Atlantic, de la New York la Paris.

În acest an, Greta Thunberg a fost aleasă dintr-o listă scurtă realizată de editorii Time în care au fost incluși Donald Trump, Nancy Pelosi, protestatarii din Hong Kong și „The Wistleblower” (un ofițer CIA anonim).

Greta Thunberg a devenit celebră în luna septembrie a acestui an, după discursul „Cum îndrăzniți?”, susținut în fața liderilor lumii, la summit-ul ONU despre schimbările climatice. Adolescenta a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace (câștigat de Abiy Ahmed, premierul Etiopiei), însă a primit premiul Rights Livelihood, o alternativă a premiului Nobel, la doar câteva zile după discursul emoționant din cadrul summitului ONU pentru climă.

Nu este prima dată când Greta este pe coperta revistei Time. În ediția din 27 mai, ea apare într-o rochie verde, cu adidași albaștri, iar fotografia sa este însoțită de titlul: „Liderii noii generații”.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii