Timisoara: Caldura si apa calda din deseuri

in Poluare 12 February 2013 290 Views

In luna martie, va incepe construirea primului incinerator de deseuri din Timisoara, care va produce energie termica si electrica, scrie Agerpres. Incineratorul  va costa 85 de milioane de euro, iar societatea care va gestiona proiectul va avea drept actionar majoritar Primaria Timisoara.

Societatea IRE, infiintata pentru a realiza si a gestiona acest incinerator, va avea drept actionar majoritar Primaria Municipiului Timisoara si societatea Colterm, care vor detine impreuna 70% din actiuni. Ca actionar minoritar, cu 30%, va fi societatea germana Raroma (firma elvetiana, dar inregistrata in Germania). Negocierile administratiei precedente pe acest subiect au condus la o impartire a actiunilor de 50% la 50% (20% PMT si 30% Colterm). Am renegociat totul, astfel incat interesul public al timisorenilor sa fie cat mai bine aparatÔÇŁ, a declarat marti Nicolae Robu, intr-o conferinta de presa.

Inca doua incineratoare, cu paie si biomasa

Primaria Timisoara se mai afla in discutie cu alte doua firme care doresc sa construiasca incineratoare, prin care se produce energie electrica si termica.

Am avut discutii cu o companie din Norvegia, pentru un alt inicnerator care sa produca energie, dar nu de la deseuri, ci folosind paiele. Suntem in legatura cu ei. Voi face o vizita sa vad la un asemenea incinerator, pentru a vedea ca el nu polueaza si nu produce mirosuri. Si daca se va confirma ca e in regula, vom da unda verdeÔÇŁ, a mai spus primarul Timisoarei.

Cea de a treia firma, tot din Germania, s-a interesat daca ar putea sa faca un incinerator sa arda biomasa, fiind asteptat ca aceasta intentie de investitie sa se materializeze in scurt timp.

Comentarii

comentarii